Opeenstapeling van defecten naar brandschade

Vraag gesteld door pjvdv op 09 oktober 2018

Onlangs heb ik mijn LandRover Discovery laten tectyleren, het tectyl bedrijf heeft dit zeer onzorgvuldig gedaan, de uitlaat, roetfilter, katalysator en hitteschild zijn ook volledig in de tectyl gezet, wat heeft geresulteerd dat het roetfilter heeft vlam gevat.
De schade wordt gedekt door mijn verzekering en is inmiddels gerepareerd.
Sinds ik mijn auto terug heb, heb ik een opeenstapeling aan onderdelen die de geest hebben gegeven. Volgens mijn garagist kun je dit niet direct herleidden aan de brandschade. Fijt is wel dat ik sinds te auto is gerepareerd voor de brandschade achtereenvolgens de volgende onderdelen defect zijn geraakt, we noemen: aircopomp, stuurpomp, brandstofpomp en als laatste de turbo. Het kan er bij mij niet in dat dit allemaal toeval is, nu ben ik zelf niet heel technisch als het op autotechniek aankomt, maar ik wijt dit écht aan de brandschade welke eerder is geweest en gerepareerd. De reparatiekosten na de brand loopt inmiddels al op naar de 7,5K. Mijn vraag is: Hoe kan het dat deze onderdelen allemaal op rij defect gaan? Dit moet toch veroorzaakt zijn door de brand? En hoe kan ik het tectylbedrijf hiervoor aansprakelijk stellen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Na herstel van brandschade aan uw Land Rover Discovery, is er een groot Antal onderdelen defect geraakt. U vraagt zich of er sprake kan zijn van een causaal verband tussen de brand en de opvolgende defecten aan de auto.

Ik zal uw vraag in eerste instantie voorleggen aan mijn technische collega's. Zodra ik een antwoord van hen heb ontvangen, zal ik u nader berichten.***

Reactie van Michiel Claesen:

Onderstaand reactie van Jos v/d Frift (ANWB Experts-automotive):

Of er een verband zou kunnen zijn met de genoemde gebreken is in eerste instantie afhankelijk welke werkzaamheden er verricht zijn om na de brand de auto te herstellen.

Misschien is er een gespecificeerde omschrijving van de gedane werkzaamheden en gebruikte onderdelen naar aanleiding van de autobrand. Wellicht dat dit een zeker beeld geeft of vervolgschade aannemelijk zou kunnen zijn. Maar het harde bewijs zal uiteindelijk boven tafel moeten na deze onderdelen zoals de brandstof-, airco- en stuurpomp onderzocht te hebben.

De aard van het gebrek speelt ook een rol mee of er een relatie kan zijn met de ontstane brand. De expert van de verzekering zou u óók nog kunnen inschakelen wanneer er sprake zou kunnen zijn van een verborgen (vervolg)schade naar aanleiding va de brand. Het komt vaker voor dat er een hercalculatie van de schade moet plaatsvinden wanneer er méér aan de hand blijkt te zijn dan in eerste instantie beraamd. Maar het is dan wel van groot belang dat de genoemde onderdelen beschikbaar zijn voor onderzoek.

Schade
Uitgangspunt is dat een ieder zijn eigen schade draagt, totdat men kan bewijzen dat een ander partij hiervoor aansprakelijk is.

Meer informatie over schade claimen vindt u op onze website.