Merkdealer verkoop auto zonder te vertellen dat tellerstand niet klopt

Vraag gesteld door Ystalen op 09 februari 2017

09-2016 Roomster bij merkdealer gekocht voor ongeveer € 6500,00. Tellerstand toen 195500. Nu staat tellerstand op 210500 en wil ik deze inruilen. Maar blijkt dat er rond 2008 - 2009 een verschil is ontstaan van maar liefst 30000 km.

Natuurlijk kan ik niet aantonen wat er exact gebeurd is en verkoper geeft aan dat hij wist van deze trendbreuk maar was dit vergeten te vertellen. In hoeverre kan ik de verkoper nu alsnog hierop aanspreken? Als ik dit eerder had geweten dan had ik de auto niet gekocht.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een half jaar geleden een auto gekocht bij een merkdealer. Nu blijkt de kilometerstand niet logisch te zijn. De dealer wist dit maar heeft het niet gemeld.

Bij de koop van een auto is de kilometerstand belangrijk. U geeft terecht aan dat u de auto niet had gekocht als u van de onlogische kilometerstand had geweten. Dat is dan ook precies waar u de verkoper op aan kunt spreken. Hij had dit moeten vertellen.

Dit is een grond om de koop ongedaan te maken. Dat houdt in dat de verkoper de auto terug zou moeten nemen. U moet een vergoeding betalen voor de gereden kilometers. U heeft immers wel gebruik kunnen maken van de auto. Dit moet wel een redelijke vergoeding zijn. Komt u er niet uit met de verkoper dan heeft u de mogelijkheid om dit voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen, tenzij u nadrukkelijk schriftelijk heeft afgezien van de BOVAG garantie.

Sinds 2014 is kilometerfraude strafbaar en kan aangifte worden gedaan bij de politie.

Meer informatie over uw rechten bij een teruggedraaide kilometerteller vindt u op onze website,