Lagerschade versnellingsbak Ford Transit (camper)

Vraag gesteld door BoukeGG op 30 september 2015

We hebben een 5 jaar oude Hobby-camper op basis van een Foord Transit chassis met een 140 PK diesel, is dit jaar geimporteerd uit Duitsland en heeft ruim 60.000 km op de teller.
Op de terugreis deze zomer is de versnellingsbak vastgelopen. Na demontage door de garage van de camperdealer bleek dat het eindlager op de prise-as volledig in puin ligt. Buiten- en binnenring gescheurd en van de kogels was ook niet veel over. Ondertussen zijn alle lagers vernieuwd en ik denk dat we er met de dealer wel uitkomen qua garantie maar ik vraag me af of je in zo'n geval nog aanspraak kunt maken op coulance van Ford. Het is toch niet normaal dat na 5 jaar en dik 60.000 km op de teller zo'n lager in de puin loopt. Probleem kan zijn dat ik de onderhoudshistorie niet weet en de reparatie nu ook al is uitgevoer door een "niet Ford" garage.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een camper waarbij de versnellingsbak is vastgelopen. U vraagt of het mogelijk is aanspraak te maken op een coulanceregeling van Ford. De reparatie is inmiddels uitgevoerd.

Coulance is niet wettelijk geregeld en daarom ook niet juridisch afdwingbaar. Een importeur kan ervoor kiezen om coulance te geven, maar is dit dus niet verplicht. 

Conformiteit

Indien een auto of camper niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die een consument hiervan mag hebben, dan kan er sprake zijn van non-conformiteit. U mag in ieder geval verwachten dat het voertuig enige tijd voor normaal gebruik geschikt is. Deze verwachtingen worden wel mede bepaald door de leeftijd van het voertuig, onderhoud, gebruik en kilometerstand. Ook heeft u een onderzoeksplicht als koper. 

Als zich de eerste zes maanden na de koop een gebrek voordoet, wordt door de wet aangenomen dat dit al bij de koop aanwezig was. Na deze zes maanden dient u aan te tonen dat het gebrek al aanwezig was bij aankoop. In het geval van non-conformiteit dient u altijd de verkoper aan te spreken. Als u de auto of camper bij een andere garage laat repareren zonder overleg met de verkoper, dan kunt u de kosten niet meer op de verkoper verhalen.

 Meer lezen over klachten na aankoop