Is er sprake van dwaling bij de koop van onze auto

Vraag gesteld door Paulien2365 op 03 juli 2015

We hebben maandag 30 juni een auto renault kangoo met apk tot jan 2016 gekocht voor €2000,- euro en onze oude auto ingeruild. Vandaag hebben we onze nieuwe auto naar onze eigen garage gebracht voor nakijken en een beurt. Nu werden we net gebeld door onze garage dat de auto nooit apk goedgekeurd had mogen worden omdat de gastank kapot is (kerosie ) de remschijfen de remvoering het remlicht achter, distributieriem( dit wisten we ) enz moet allemaal vervangen worden kosten € 2000,-. Ik heb nog geen contact opgenomen met de verkoper aangezien ik eerst wil weten wat mijn rechten zijn.

vriendelijke groeten Paulien Mekking

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op 30 juni 2015 heeft u een occasion gekocht voor € 2.000,00. De APK is in januari 2015 voor het laatst uitgevoerd. Kort na aanschaf heeft u uw auto ter onderzoek en voor een servicebeurt aangeboden aan uw eigen garagist. Uit het onderzoek volgt een lijst van gebreken, zoals corrosie aan de LPG installatie, versleten remschijven, remvoering et cetera. U vraagt zich af of u met succes een beroep kunt doen op dwaling richting de verkoper, nu de auto kennelijk niet voldoet aan de minimale veiligheidsvereisten volgend uit de APK.

Dwaling:
Een overeenkomst die is tot stand gekomen onder invloed van dwaling en bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten, is vernietigbaar (artikel 6:228 BW).

Vervangen van de distributieriem valt in ieder geval niet onder dwaling, nu u op de hoogte was van de benodigde vervanging ervan.

Wat betreft corrosie gasinstallatie: indien de corrosie oppervlakkig is (met een schuurpapiertje eenvoudig te verwijderen is), dan is dat toegestaan op grond APK normering.

Wat betreft de remmen: indien de remschijven/remvoering onder APK niveau zit, dan zou in principe met succes zich kunnen beroepen op dwaling. De auto is hierdoor niet geschikt omveilig aan het verkeer deel te nemen. De verkoper dient dit te verhelpen, eventueel met goede, gebruikte onderdelen.

Voor het remlicht geldt in principe het zelfde verhaal als ten aanzien van de remschijven/remvoering, tenzij dit defect is geraakt na het moment van levering van de auto.

Wilt u meer informatie over het leerstuk dwaling, raadpleeg dan onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/dwaling-bij-aankoop

Tip: alvorens tot koop over te gaan, eerst de auto bij de ANWB, Dekra, een dealer aan een aankoopkeuring (totaalkeuring) laten onderwerpen.