ik heb een auto gekocht bij een handelaar met alleen garantie op de motor. nu lekt er koelvloeistof heb ik nu nog ergens recht op?

Vraag gesteld door evaa op 01 juni 2015

Na 1 dag kwam ik er achter dat er bijna geen koelvloeistof meer in zat. Ik heb het bij gevuld en na 1 ridje was hij weer leeg.
Op de koopfactuur staat dat ik verder geen garantie heb (alleen op de motor)en alles op eigen risico is. Heb ik toch nog ergens recht op? Want je zou denken dat zij dit ook wel gezien moeten hebben.

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een tweedehands auto gekocht bij een handelaar en u heeft na een dag geconstateerd dat er koelvloeistof lekt.

De verkoper is in beginsel verantwoordelijk voor het product wat hij verkoopt. Als er gebreken zijn die u niet had hoeven te verwachten, gezien prijs, leeftijd en kilometerstand dan kunt u de verkoper daarop aanspreken. Dit noemen we het non-conformiteitsbeginsel (een soort wettelijke garantie). De wet zegt dat u in ieder geval mag verwachten dat de auto de eigenschappen bezit die voor een normaal en veilig gebruik nodig zijn. Als na een dag al is gebleken dat de auto koelvloeistof lekt, dan is deze auto niet normaal te gebruiken. De verkoper moet de gelegenheid krijgen de gebreken te herstellen. Doet hij dit niet dan kunt u hem in gebreke stellen.

Verder verwijs ik u naar ons handige stappenplan op onze website:http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop