Hoeveel monitoren mag ik in het buitenland op de dashboard van een camper plaatsen?

Vraag gesteld door jjbb op 19 augustus 2016

In mijn camper, model fiat ducato, heb ik een monitor van een achteruitkijkcamera op het dashboard. Staat er van fabriek uit. Ik wil een 2de monitor van een 2de camera plaatsen. Deze hindert het zicht op de weg niet. Navraag bij de RDW leerde mij dat er geen bezwaar is vanuit nederlandse wetgeving als deze camera het zicht op de weg niet hindert.
Is de regelgeving in het buitenland hetzelfde, of is die afwijkend?
mvg

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Een heeft een monitor van een achteruitcamera op het dashboard van uw camper. U wilt nu een tweede monitor van een tweede camera plaatsen. U vraagt zich af of dat in het buitenland ook mag.

De regelgeving in het buitenland is in het algemeen vergelijkbaar met die in Nederland. Alles wat u op het dashboard plaatst, mag het zicht niet belemmeren en mag de bestuurder niet afleiden.

Het in het gevaar brengen van het overige verkeer is strafbaar. Bovendien kan dit gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en de schadevergoeding.***

Reactie van jjbb:

Dank voor het antwoord van mevr Schreuder.
Zij gaat in haar antwoord niet in op mijn zin ' deze (2de monitor) hindert het zicht op de weg niet'.
De 2de (voorgenomen) monitor staat laag, staat niet in het gezichtsveld van de weg (maar in het gezichtsveld van de motorkap). Bovendien leidt deze de bestuurder niet af omdat de monitor enkel bij het achteruitrijden een beeld geeft.
Mag ik dus uit het antwoord van mevr Schreuder afleiden dat, gezien deze overwegingen, ik dus ook in het buitenland met deze 2de monitor (die het zicht op de weg niet hindert en ook de bestuurder niet afleidt) kan rijden rekening houdende met de regelgeving?***

Reactie van Michiel Claesen:

Zoals mijn collega antwoordde; een tweede monitor is doorgaans niet in strijdt met de wet, zo lang het zicht daardoor niet belemmerd wordt en/of de bestuurder hierdoor niet wordt afgeleid (in casu niet van toepassing).