Geld terug van een, door ANWB, als slecht getest autostoeltje?

Vraag gesteld door ANWB Webcare op 28 oktober 2016

Door ANWB op Facebook geplaatst:
Je ergste nachtmerrie: het autostoeltje schiet los... We testten 14 autostoeltjes en 4 daarvan kan je maar beter NIET kopen. - Eén kinderzitje schoot los en eentje kiepte achterover. Dat zijn de opmerkelijke resultaten in de onlangs gehouden autostoeltjestest van de ANWB. De bond testte veertien autostoeltjes. Vier ervan raadt de ANWB af om te kopen.

Onderstaande vraag hierop is gesteld door een ANWB lid op Facebook:
Kan je dan je geld terug krijgen als je zo'n dure stoel hebt aangeschaft?

Antwoord van David

ANWB Expert

De vraag is of het mogelijk is geld terug te krijgen als er een duur autostoeltje is gekocht, maar deze slechte testresultaten heeft.

Dit is juridisch gezien niet zomaar mogelijk. Alleen als een product niet beantwoordt aan de overeenkomst, dan is de verkoper hierop aan te spreken.

De eisen van de ANWB test zijn strenger en uitgebreider dan de Europese regels. Momenteel kan er gekozen worden uit ECE R44 en ECE R129 goedgekeurde producten. Uiteindelijk zal de oude norm verdwijnen, maar stoeltjes met zo’n goedkeuring kunnen nog jaren gebruikt worden.

Als het autostoeltje is goedgekeurd op grond van Europese richtlijnen, maar slecht uit een test komt, dan vormt dit geen grond voor ontbinding van de overeenkomst. Het kan wel zijn dat de verkoper akkoord gaat met ruilen van het product of teruggave van het aankoopbedrag, maar dat is in deze situatie niet af te dwingen.

Recaro, fabrikant van onder meer autokinderzitjes, roept het Recaro 'fix base'-onderstel terug. Op dit onderstel kunnen het babyzitje Privia en peuterzitje Optia worden gebruikt. Consumenten die een onderstel hebben met serienummers ER01000000 tot en met ER01017825, kunnen het product omruilen voor een ander exemplaar.

Meer lezen over klachten na aankoop.