Diefstallen airbags d.m.v. "valse sleutel"

Vraag gesteld door A.Uijtenbogaart op 03 maart 2017

Vorig jaar juli mijn airbags ontvreemd uit mijn VW polo 2010
Ik zond u in augustus een copie van een mail die ik had gestuurd aan het Verbond van Verzekeraars over dit onderwerp (met een standaardantwoord) maar van u nooit reactie gehad.
Inmiddels zijn er verschillende publicaties in dagbladen geweest die het probleem wel signaleren maar geen enkele instantie schijnt er zijn vingers aan te durven branden n.l. VW via de importeur aansprakelijk te stellen die op alle VW's tot een bepaald bouwjaar maar vier codes zouden hebben geinstalleerd waardoor het voor inbrekers mogelijk is van het electrisch signaal bij openen/sluiten door de eigenaar er een copie van te maken en de auto te openen.
Ziet u voor u mede hierin geen taak weggelegd zodat er wat meer druk op de ketel komt te staan?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In juli 2016 zijn de airbags van uw VW Polo (2016) ontvreemd, zonder enige braaksporen. U vermoedt dat de dieven bij open/sluiten ban uw auto op afstand, de code hebben uitgelezen, waardoor ze nadien zonder braaksporen de airbags hebben kunnen stelen. U maakt een verwijt aan het adres van Volkswagen, die slechts 4 verschillende codes zouden hebben geïnstalleerd. U wil graag zien dat de ANWB hierover in contact treedt met PON (importeur van o.a. Volkswagen).

Begrijp ik goed dat uw auto wel voor diefstal was verzekerd, maar dat de claim is afgewezen, vanwege ontbreken van braaksporen?

Ik zal het technische gedeelte van uw vraag ter beoordeling voorleggen aan mijn technische collega's.

Mochten mijn technische collega's uw stelling kunnen beamen, dan zal ik een oproep doen aan mogelijk andere gedupeerden Volkswagen Polo bezitters zich te melden, zodat we een dossier kunnen opbouwen, waarmee de ANWB eventueel actie zal kunnen ondernemen richting importeur PON.***

Reactie van Michiel Claesen:

U heeft het in uw vraag erover, dat van een bepaalde lichting VW Polo's er slechts 4 codes geïnstalleerd zijn? Bedoelt u nu te zeggen, dat men met een VW Polo sleutel (van bepoalde lichting) de kans groot is dat u een willekurig andere VW Polo op afstand kunt openen?