Dagvaarding in Belgie

Vraag gesteld door Rob1world op 04 september 2015

Ik heb in Antwerpen in een tunnel 30 km/u te hard gereden. 60 km/u in plaats van 30 km/u. Ik dacht dat ik 9 nov. moet 10 sept. voorkomen. Wat staat mij te wachten?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Als er een snelheidsovertreding wordt geconstateerd van meer dan 30 km per uur volgt er in Belgie altijd een rechtzaak. Er kan een boete worden opgelegd en tevens een ontzegging van de rijbevoegdheid. Een ontzegging van de rijbevoegdheid kan variëren van 8 dagen tot 5 jaar. Deze rijontzegging geld uitsluitend voor Belgie.

Als u een dagvaarding voor een rechtszitting ontvangt, bent u niet verplicht persoonlijk te verschijnen. U kunt zich bijvoorbeeld ook door een advocaat laten vertegenwoordigen. Als u wel op de zitting aanwezig bent, geeft dat de rechter een positieve indruk. Over het algemeen is het aan te raden om als u kunt wel te verschijnen. U kunt dan persoonlijk op de dagvaarding reageren en uitleggen hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Als u inderdaad al lange tijd geen boetes of aanrijdingen heeft gehad kunt u dit ook vertellen. De rechter kan alle gegevens mee laten wegen in de hoogte van de eventuele boete en duur van de rijontzegging. Verschijnen is altijd beter dan niet reageren. Als u echt niet kunt is het verstandig om in ieder geval schriftelijk te reageren en uw verhaal en de reden dat u er niet bent toe te lichten.

Verschijnt u niet dan wordt u inderdaad bij verstek veroordeeld. 

Bijgaand treft u informatie over de inning van buitenlandse boetes.

http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boete-buitenland/gedwongen-betaling-verkeersboete-in-nl

Overigens is deze vraag eerder gesteld. De discussie die vervolgens is gestart is aardig om te lezen. De discussie vindt u : https://www.anwb.nl/experts/juridisch/vraag/70a3e6d0-d279-44b5-825a-9946ed422d9c/verkeersovertreding-belgie