Boete italie uit 2014, dagtekening 17 maart 2016

Vraag gesteld door ma.hu op 06 april 2016

Vandaag aangetekende brief ontvangen uit Italie met boete uit 2014.

Twijfel aan de echtheid [geen waterdrukmerk, geprinte handtekening]. Daarnaast is boete langer dan 360 dagen geleden. Het betreft een boete van de politie zelf uit Bozen en niet van de EMO.

Wat moet ik nu doen en hoe test ik of deze boete echt is.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft gisteren een boete uit Italië ontvangen voor een verkeersovertreding begaan in 2014. Naast uw bedenkingen over de echtheid van de boete, vraagt u zich tevens af of de boete niet al verjaard is.

Boete via politie
Een enkel politiekorps (bijvoorbeeld Pisa) maakt geen gebruik van EMO. In dat geval stuurt het politiekorps zelf de brief. Voor de termijnen en de procedure maakt dit geen verschil.

Volgens de Italiaanse wetgeving moet de boete verstuurd zijn binnen 360 dagen nadat de overtreding bekend is. Bij huurauto's gaat die termijn lopen op het moment dat de verhuurder de gegevens van de huurder heeft doorgegeven aan de autoriteiten. Controleer de vaststellingsdatum van de overtreding in de ontvangen brief.

Het is niet uitzonderlijk dat de brief in slecht Engels/Nederlands is gesteld en het er uitziet als een kopietje. Desgewenst kunt u een kopie van de boete per mail toezenden, opdat wij de boete kunnen vergelijken met de bij ons bekende boetes (experts@anwb.nl). Voorts is het ondenkbaar dat criminelen zo maar beschikken over over de combinatie van uw kenteken en uw NAW gegevens.

Voor meer informatie over boetes uit Italië, verwijs ik u graag naar onze webpagina
:'Verkeersboete uit Italië ontvangen?'.