boete Duitsland van vorige auto-eigenaar

Vraag gesteld door jcap op 12 november 2017

Goedendag,

begin september heb ik via marktplaats een auto gevonden en gekocht van een particulier. Niet lang daarna kreeg ik een bekeuring uit Duitsland voor een snelheidsovertreding die is begaan in augustus.
De eerste keer heb ik op het antwoordformulier aangegeven dat de auto op het moment van de overtreding niet in mijn bezit was. Als bewijs heb ik het tenaamstellingsbewijs van de RDW toegevoegd.

Enkele weken later kreeg ik opnieuw een brief van de Duitse politie. Er werd, aanvullend op mijn eerdere antwoord, gevraagd om een koopovereenkomst van de aankoop van de auto. Aangezien ik mondeling met een particulier de koop ben aangegaan, bestaat er geen schriftelijke koopovereenkomst. Ik heb daarom geantwoord dat er geen schriftelijke overeenkomst is en dat dit in Nederland ook niet nodig is. Daarbij heb ik aangegeven dat het tenaamstellingsbewijs van de RDW bewijst dat ik op het moment van de overtreding niet de eigenaar was. Het tenaamstellingsbewijs heb ik nogmaals bijgesloten. Ook heb ik (enigszins tegen mijn zin) de gegevens van de vorige eigenaar opgegeven.

Weer enkele weken later krijg ik weer een brief van de duitse politie. Ditmaal met een herinnering om een koopovereenkomst te overleggen.

Mijn vraag is: is het nodig om hierop te reageren, of kan ik de brieven negeren aangezien de auto aantoonbaar niet op mijn naam stond in augustus?
Of ben ik wel verplicht om te reageren? En hoe reageer ik dan, want ik heb al eerder aangegeven dat er geen schriftelijke koopovereenkomst bestaat.

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete uit Duitsland ontvangen. De overtreding is begaan, voordat u de auto aangeschaft heeft via Marktplaats. De Duitse autoriteiten nemen geen genoegen met een kopie kentekenbewijs - waarop overschrijvingsdatum vermeld staat - en verlangen een schriftelijke koopovereenkomst, welke u niet heeft (mondelinge koopovereenkomst). U vraagt zich af wat te doen.

Kentekenbewijs
Kentekenbewijs auto zegt iets over het vermoeden van eigendom. Het kan immers voorkomen dat het de eigenaar van de auto niet één en dezelfde is als de kentekenhouder.
Ofwel; kan me voorstellen dat de Duitse autoriteiten om aanvullende informatie verzoeken.

Nu u de NAW-gegevens van de vorige eigenaar heeft doorgegeven zou dit normaliter afdoende moeten zijn, tenzij de vorige eigenaar ontkent verantwoordelijk te zijn voor het begaan van desbetreffende overtreding.

ANWB model koopovereenkomst
U zou tenslotte de verkoper kunnen verzoeken een ANWB model koopovereenkomst in te vullen, om deze vervolgens aan de Duitse autoriteiten te overleggen.

Meer informatie over verkeersboetes uit Duitsland vindt u op onze website.