Auto gekocht zonder koopovereenkomst met onlogische kilometerstand

Vraag gesteld door Aarommeke op 07 maart 2017

Ik heb 4 maanden geleden een auto particulier gekocht zonder koopovereenkomst. Nu dat de auto onrustig begint te lopen en de reperatie in de duizenden loopt, wilde ik mijn auto weer verkopen. Nu blijkt dat de kilometerstand niet kloppen. Echter heb ik tijdens de koop geen koopovereeenkomst ontvangen. Nu is de vraag: Kan ik hieraan nog iets doen?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht van een particuliere verkoper. U heeft veel onkosten en nu blijkt de kilometerstand onlogisch te zijn. U vraagt wat u nog kunt doen.

Als u een auto koopt bij een professionele verkoper dan heeft u vaak juridische mogelijkheden als blijkt dat de kilometerstand onlogisch is. U kunt hiervoor zelfs aangifte doen bij de politie. Van een professionele verkoper mag u namelijk verwachten dat de kilometerstand juist is als u een auto koopt.

U heeft de auto gekocht van een particuliere verkoper. In dat geval zijn de juridische mogelijkheden een stuk lastiger. Een particuliere verkoper moet vertellen wat hij weet van de auto. U moet zelf als koper de auto echter ook onderzoeken. U koopt immers een gebruikte auto van iemand die geen specifieke kennis heeft van auto's.

U zult aan moeten tonen dat de verkoper wist dat de kilometerstand onlogisch was en dit vervolgens heeft verzwegen bij de koop. In dat geval zou u de verkoper aan kunnen spreken en de koop ongedaan kunnen maken. Dit geldt overigens ook voor eventuele klachten die al aanwezig zijn tijdens de koop. U geeft aan dat u al veel onkosten heeft moeten maken. Mogelijk waren de klachten al voor de koop aanwezig. De verkoper had dit dan aan u moeten melden.

Indien u in het bezit bent van de onderhoudshistorie zou u contact op kunnen nemen met de bedrijven waar de auto voor onderhoud of reparatie is geweest. Blijkt dat de verkoper op de hoogte was van de klachten of onjuiste kilometerstand dan kunt u dit met behulp van de verklaringen van de garages aantonen.

Meer informatie over de koop van of door een particuliere verkoper vindt u op onze website.