Wat kan ik verwachten als ik een boete uit Zwitserland niet betaal?

Vraag gesteld door aniek op 17 maart 2015

Afgelopen December ben ik op een Zwitserse snelweg geflitst. In januari dit jaar kreeg ik een absurd hoge boete binnen. Zwitserland is een neutraal land.
Wat betekent het als ik de boete niet zou betalen? Zijn er speciale afspraken met Nederland daaromtrent?

Vriendelijke groet,
Aniek Jonckers

Antwoord van David

ANWB Expert

De boetes in Zwitserland zijn in vergelijking met Nederland erg hoog. Vooral bij snelheidsovertredingen in tunnels en binnen de bebouwde kom, kunnen deze erg hoog uitvallen.  Daarnaast kan bij ernstigere overtredingen de hoogte van de boete ook worden bepaald door de hoogte van het inkomen van de overtreder.

Ook wordt er regelmatig bij zwaardere overtredingen naast de bekeuring, ook nog een schriftelijke waarschuwing gegeven, waaraan ook kosten zijn verbonden. De administratiekosten worden eveneens in rekening gebracht. Wanneer u de boete niet betaald, loopt u het risico dat deze wordt verhoogd. Nederland en Zwitserland hebben onderling een verdrag getekend voor de uitwisseling van gegevens uit het kentekenregister. Bij een volgend bezoek aan Zwitserland kan de boete alsnog geïnd worden.

Meer informatie vindt u nog op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boete-buitenland/boete-uit-zwitserland