Wat is mijn rechts als mijn tweedehands aangeschafte auto binnen 2 dagen mankementen vertoont

Vraag gesteld door Nickvh op 22 september 2016

Ik heb mijn auto 7 dagen geleden aangeschaft bij een dealer. Het gaat om een auto uit 2005. Een dag voordat ik ermee op vakantie ging schoot mijn toerenteller omhoog als ik gas gaf. Na mijn weekend weg heb ik een garage gebeld die aangaf dat de koppeling al kapot is en vervangen moet worden. Dit is geen mankement wat binnen 2 dagen ontstaat. De dealer heeft dit ook niet aangegeven bij de verkoop. Hoe kan ik dit aanpakken ten opzichte van de dealer dat ik zo min mogelijk tot geen ontkosten heb aan dit gebrek en het wel gemaakt wordt.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

langs heeft u een tweedehands auto uit 2005 aangeschaft bij een dealer. Binnen 2 2 dagen is de koppeling stuk gegaan. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Expertise
Allereerst dient te worden vastgesteld wat de oorzaak is voor het sneuvelen van de koppeling. Is het een gebrek aan de koppeling zelf of ligt het bijvoorbeeld aan de rijstijl
.Garantie of conformiteit
Mocht de koppeling door een eigen gebrek zijn stuk gegaan, dan is het de vraag of u zich op garantie kan beroepen of anders op conformiteit ex art 7:17 BW (soort wettelijke garantie) en/of dwaling ex art 6:228 BW.

Mocht u over een rechtsbijstandverzekering beschikken, schakel deze dan in.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.