Wat is de (juridische en financiële) afhandeling indien mijn auto is geflitst ten tijde van gesleept worden door een ANWB-wagen?

Vraag gesteld door MMad op 16 november 2017

Op maandag 6-11 om 14h werd mijn wagen gesleept door een anwb-wagen op weg naar de garage. Ik ontvang nu een boete van door rood rijden met een bedrag van 239 euro. Op dit moment zat ik weliswaar achter het stuur maar ben ik niet verantwoordelijk geweest voor het door rood rijden. Waarschijnlijk reed de anwb-wagen door oranje en is mijn auto bij het passeren van het stoplicht geflitst toen deze op rood stond inmiddels.

Ik vind het onterecht om deze boete te betalen. Hebben jullie hier een oplossing voor? Kan ik een bezwaar indienen bij het CJIB met een bevestiging van jullie kant dat ik op dit moment gesleept werd door jullie? Met de hoop dat de boete wordt kwijt gescholden. Indien dit níet wordt kwijt gescholden, zijn jullie mijns inziens verantwoordelijk voor de betaling ervan.

Ik hoor graag jullie voorstel voor afhandeling

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een flitsboete ontvangen voor het rijden door rood licht. U geeft aan dat u op dat moment weliswaar in de auto zat maar niet zelf reed omdat u weggesleept werd door een ANWB-wagen.

Dat is een vervelende situatie. U kunt door het inloggen op het digitaal loket van het CJIB de flitsfoto bekijken. Indien dat niet lukt, kunt u die foto opvragen. Als uit de betreffende foto blijkt dat u inderdaad gesleept werd op dat moment dan kunt u dat als bezwaargrond aanvoeren. Mocht uw bezwaar ongegrond worden verklaard dan dient u alsnog de boete te voldoen. Het advies is om u daarna tot ons te wenden.

Meer informatie over verkeersovertredingen in Nederland vindt u op onze website.