Sprake van dwaling?

Vraag gesteld door MarkHol op 28 januari 2015

Ik heb 10 dagen geleden een audi 2.0 tdi uit 2010 gekocht.
Tijdens de proefrit zag ik al op de verbruiksmeter een hoog verbruik.
Dit was voor mij een reden om de auto niet te kopen, de verkoper overtuigde mij echter dat dit kwam door het vele in en uitrijden van de showroom etc.
Nu heb ik dus de eerste keer getankt en kom ik uit op een verbruik van 1:11,5 en niet op de minimale 1:15 wat de verkoper mij verteld heeft. Ik heb mijn rijstijl uitgelegd en bij normaal gebruik zou het 1:17 zijn en in het ergste geval 1:15.
Wat nu?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U kunt een beroep doen op dwaling als u kunt aantonen dat u over dit punt heeft gesproken bij de koop van de auto. Staat dit verbruik bijvoorbeeld op de koopovereenkomst? Ook moet het voor de verkoper duidelijk zijn geweest dat u de auto niet had gekocht als u voorafgaand aan de koop het werkelijke verbuik had geweten.

In zaken als benzineverbruik is het ook lastig om aan te tonen dat dit verbruik inderdaad te hoog is. De manier van rijden, staat van de banden, korte of lange afstanden, dit alles en meer is van invloed op het verbruik. U zou een onafhankelijk onderzoek kunnen laten uitvoeren als u er met de verkoper niet uitkomt.

Bijgaand een link naar meer informatie (en een modelbrief) over dwaling.