omruilmogelijkheid nieuwe ondeugdelijke auto

Vraag gesteld door RaymondVermij op 13 juni 2018

Mijn nieuw gekochte Hyundai i-30 1.6 CRDi 6MT Comfort uit april 2017 (diesel, nieuwe model i-30) heeft sinds een maand nadat ik er mee van de dealer wegreed, het probleem dat het oliepeil om de 2 a 3 weken te hoog wordt. De olie moet dan bij afgekoelde motor worden afgetapt en op peil worden gebracht. Dit kost veel tijd (wekelijkse controle door dealer en 2 a 3 wekelijkse olie-aanpassing) en aangezien de auto bovendien mijn werkgereedschap is (eenmanszaak: rijschool), is dit een zeer storend probleem. Een software-aanpassing zou april van dit jaar de oplossing hebben moeten bieden, maar helaas: het probleem is er nog. De controles en olie-vervanging zijn noodzakelijk, omdat anders motorschade zou kunnen ontstaan. Ik ben een en ander erg zat en wil een vervangende nieuwe, probleemloze auto. Wat zijn mijn rechten en mogelijkheden?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Vorig jaar april heeft u een nieuwe Hyundai I-30 diesel gekocht. Een maand na levering blijkt er een probleem met het olieniveau van de auto. Nu een software update het probleem niet heeft weggenomen, vraagt u zich af wat uw rechten zijn.

Regeneratieproces
Het probleem met het olieniveau wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het regeneratieproces (roetfilter), waardoor uiteindelijk er diesel in de motorolie terecht komt. Uiteindelijk kan dit op den duur leiden tot motorproblemen.

Het heeft er schijn van dat de constructie van deze motor in combinatie met voornamelijk vele kilometers in de stad in lage toeren de oorzaak is voor dit probleem.

Wettelijke garantie
Nu er sprake is van een ondeugdelijk product, welke niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst, is er sprake van non-conformiteit (art 7:17 BW).

Wanneer er sprake is van non-conformiteit, dan kunt u aanspraak maken op herstel of vervanging. Nu het probleem mede wordt veroorzaakt door de constructie van de motor zal herstel of vervanging hier weinig soelaas bieden. En komt u toe aan ontbinding van de koopovereenkomst, waarbij bij de afschrijving uitgegaan dient te worden van een gedwongen inruil en niet van een commerciële inruil.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.