Meerkosten reparatie t.o.v. de waarde

Vraag gesteld door Tes74 op 12 december 2016


Beste,
Ik heb afgelopen woensdag mijn auto (Dodge uit 2009) naar een BOVAG-garage gebracht vanwege een schrapende geluid. Ik heb van hen een forse offerte gehad voor een reparatie van 1200 euro (druklagers en koppelingsplaten/kit). Nu blijkt dat na uitvoering van de reparatie het geluid niet weg is en wordt mij opnieuw een reparatie aangeboden van nog eens 1000 euro (vervangen van de versnellingsbak door een gereviseerde bak)...

Mijns inziens is de auto dat niet waard en ik had ook niet met de reparatie ingestemd als ik vooraf geweten had wat de totale kosten zijn. Zeker omdat deze auto mij het afgelopen jaar al ruim 4000 euro aan reparaties gekost heeft (ook bij deze garage). Wat zijn mijn mogelijkheden nu? De eerste reparatie is uitgevoerd maar heeft het probleem niet verholpen (moet ik die betalen?) en moet ik nu ook de aanvullende reparatie betalen en laten uitvoeren?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft onlangs uw auto (Dodge uit 2009) ter reparatie aangeboden aan een garagist (BOVAG) vanwege een schrapend geluid. Uitgevoerde reparatie (druklagers en koppelingsplaten) ad € 1.200,- hebben het probleem niet weggenomen. Nu stelt garagist dat de versnellingsbak vervangen moet worden (revisie € 1.000,-). U vraagt zich af of de garagist wel een deugdelijke diagnose heeft gesteld.

Van een garagist mag je verachten dat ze onderscheid kunnen maken tussen een geluid wat afkomstig is uit versnellingsbak respectievelijk koppeling. Bij demontage versnellingsbak en koppeling had de garagist - volgens de technische collega's - het gebrek kunnen herleiden.

Al met al lijkt het erop dat de garagist in dit geval een paar steken heeft laten vallen.

Beoordeeld moet worden - mocht het gebrek na reparatie versnellingsbak verholpen zijn - of de koppeling al dan niet aan vervanging toe was. Indien dit aan de orde is, dan zou een korting op factuur redelijk zijn; bij juiste diagnose was u slechts éénmaal het arbeidsloon verschuldigd geweest.

Mocht blijken dat de koppeling nog niet aan vervanging toe was; dan zou u de factuur niet hoeven te voldoen. Immers sprake van wanprestatie ex art 6:74 BW.

Meer informatie over klachten na reparatie of onderhoud vindt u op onze website.