koelvloeistoflekkage bij de voorste motordeksel

Vraag gesteld door Sietske4 op 09 januari 2017

Een half jaar na afloop van de fabrieksgarantie blijkt er sprake te zijn van koelvloeistoflekkage bij de voorste motordeksel van onze Ford Focus. Uit het technisch onderzoek door onze Ford garage in Veenendaal is alleen gebleken dat het mankement zich voordoet, dat ons geen enkele blaam treft, de auto is keurig onderhouden volgens het fabrieksschema bij de erkende dealer enz. en toch een reparatie van meer dan 1000 euro om de schade van deze koelvloeistoflekkage te repareren.
Wij hebben gevraagd of de schade geheel verhaald kon worden op Ford en/of Broekhuis, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Wij draaien op voor 25% van de kosten van het herstel. Is dit redelijk?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Na verloop van de fabrieksgarantie is een reparatie nodig in verband met een koelvloeistoflekkage. Een deel van de kosten komt voor uw rekening. U vraagt of dit redelijk is.

Als de garantie is afgelopen kunt u nog wel een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Ook moet het gebrek bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, dan mag worden aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

In uw geval betreft het een auto waarbij de fabrieksgarantie is verlopen. Er is vastgesteld dat de oorzaak niet ligt in gebruik of onderhoud en niet aan u te wijten is. Aangenomen mag dan worden dat het een gebrek is dat bij aflevering aanwezig is geweest. Ook na de fabrieksgarantie kunt u een beroep doen op de redelijke verwachtingen van het product dat u heeft gekocht.

U zou de verkoper aan kunnen spreken op grond van het feit dat u niet zo snel na afloop van de fabrieksgarantie al reparatiekosten hoeft te verwachten. Voor de vraag of een bijdrage in de kosten mag worden berekend is van belang wat het bouwjaar van de auto is en hoeveel kilometer de auto inmiddels heeft gereden. Hoe ouder de auto des te hoger de eventuele bijdrage kan zijn. Het zou redelijk zijn als de verkoper een groot deel van de kosten op zich zou nemen. Op zich is 75% wel een aanzienlijk deel van de rekening.

Voor de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan "klachten na aankoop" op onze website.