All season banden vv winterbanden

Vraag gesteld door Hans Rijk op 26 oktober 2017

Zijn all season banden toegestaan in Duitsland, of zijn in de wintertijd alleen echte winterbanden toegestaan

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u in Duitsland bij winterse omstandigheden kan volstaan met all-season banden.

Winterbanden
In Duitsland is het verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken bij winterse omstandigheden. Sinds kort is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).

Er is een overgangsregeling voor het gebruik van banden die alleen M+S markering hebben. Deze mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits zij voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Let bij het kopen van nieuwe banden daarom goed op de productiedatum van de band.

Let op
Er zijn ook zomerbanden met M+S aanduiding. Deze zomerbanden hebben geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden, dus ook niet in de overgangsperiode.

Meer informatie over winterbanden Duitsland vindt u op onze website.



***

Reactie van harparren:

Geachte heer/Mevrouw.
In de handleiding van mijn auto staat dat de maat voor de banden is:195/65R15 91V. Ik heb nu 2 nieuwe voorbanden laten monteren bij Bosman banden,en die heeft er 2 nieuwe op gemonteerd
195/65R15 91T.Ik hem hem hier op aangesproken,dat dit niet overeenkomt met de voorgeschreven snelheids aanduiding.Hij zij:
Maakt niks uit want je rijd toch nooit V 240 Km T 180 Km is voldoende,deze band is wat zachter,minder stugger dan de vorige dus veel comfortabaler:Vraag:Kan ik hier problemen mee krijgen bij de APK,Verzekering of om de een of andere reden dan ook?
(technisch aspect). Graag U mening hierover?
Met vriendelijke groet:
H.J.M. Parren
Lidnr:105660965
Mazda 72-NP-NZ