Schade tijdens vervangen distibutieriem door vakgarage

Vraag gesteld door Ricardovm op 21 december 2017

Mijn auto een heb ik naar een vak-garage gebracht om de distributieriem te vervangen en regulier onderhoud.
Na het vervangen van de riem heeft de garagehouder de auto geprobeerd te starten met een enorm geratel al gevolg. De garagehouder geeft aan dat tijdens het vervangen van de riem een stukje kunststof van een beschermkap is afgebroken en ergens tussen is gekomen. Met als gevolg dat de kleppen vervangen moeten worden.

Voor wie zijn deze bijkomende kosten? Ik veronderstel dat ik niet hoef op te draaien voor kosten die gemaakt moeten worden om de schade te repareren (kleppen en dergelijke).
Klopt dit ook juridisch gezien, en indien ze dit in rekening proberen te brengen wat adviseert u ?

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt uw auto naar een vakgarage gebracht om de distributieriem te vervangen en het reguliere onderhoud te laten uitvoeren. Na vervanging van de distributieriem heeft de garagist de auto gestart en dat gaf een enorme ratel. Dat zou komen doordat er een stukje kunststof ergens tussen is gekomen met als gevolg dat de kleppen vervangen moeten worden. U wilt weten wie die kosten moet dragen.

Als een garage een fout maakt waardoor er schade ontstaat aan uw auto kunt u de garage hierop aanspreken. U zult wel moeten bewijzen dat de oorzaak van de schade aan de garage te wijten is. (In dit geval heeft de garagist al toegegeven dat tijdens het vervangen van de riem een stukje kunststof is afgebroken waardoor de kleppen vervangen moeten worden).

U dient nu de garage eerst zelf de gelegenheid te geven om de schade te herstellen. Als de garage aangeeft dat zij niets voor u gaan doen zijn er een aantal stappen die u moet nemen voordat u uw schade kunt verhalen/ laten repareren.

Als de schade in de tussentijd al door een andere garage is hersteld en u hebt niet de juiste stappen genomen kunt u uw schade niet meer verhalen.