Right to repair car?

Vraag gesteld door Ardman op 25 januari 2018

Hallo,
I bought a Polo from a garage and within a month I has a problem with the ECU and the fuel pump.but I didn't ask for garanty when buying it. So my question is, is the garage liable to repair the car? Because they didn't inform me about all these problems and it's not even a month since I bought it.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een auto gekocht bij een garage. Binnen een maand vertoont de auto gebreken. U hebt geen garantie afgesproken en wilt weten of u de verkoper kunt aanspreken op de gebreken.

Conformiteit

Ook zonder garantie mag u redelijke verwachtingen hebben van het product dat u koopt volgens de wet. Deze verwachtingen hangen onder meer af van het bouwjaar, de kilometerstand, het onderhoud en het gebrek zelf. Hoe ouder de auto, des te minder u mag verwachten. Daarnaast hebt u als koper ook een vergaande onderzoeksplicht, hieronder valt bijvoorbeeld het maken van o.a. een proefrit.

Ik heb navraag gedaan bij een technisch expert. Het ECU is niet aan slijtage onderhevig. U hoeft dus zo kort na aankoop dit gebrek nog niet te verwachten. Een brandstofpomp van een benzine auto moet tevens ongeveer 10 jaar meegaan zonder problemen en houdt geen verband met het gebruik van de auto. Omdat ik niet weet uit welk bouwjaar uw auto komt kunt u zelf nagaan of dat binnen deze termijn valt.

Indien u een diesel auto hebt dan werkt de brandstofpomp anders in dat geval kan uw gebruik wel degelijk van invloed zijn op het gebrek. Denk bijvoorbeeld aan wanneer u per ongeluk verkeerde brandstof tankt. Indien u dat niet gedaan hebt kunt u er ook hier vanuit gaan dat u dit gebrek nog niet hoeft te verwachten.

Ik raad u aan de verkoper aan te spreken en u kunt daarbij gebruik maken van ons stappenplan en een van de modelbrieven.

Meer lezen over conformiteit.