Mag een park een bijlage bij de Recron reglementen geven

Vraag gesteld door Anniek@ op 13 december 2017

Wij verkopen ons chalet. Het park is de enige die dit mag doen, zo staat in het reglement. Binnen 3 weken hadden we een koper dus dat ging prima. De beheerder heeft alleen een advertentie met tekst gemaakt. De meeste foto's hebben we zelf aangeleverd. Nu moeten wij 5% (excl. btw) courtage betalen (1800 excl btw) terwijl de beheerder nauwelijks wat heeft gedaan. Toen wij het chalet kochten hebben we getekend voor het reglement waar ook het reglement van het park bij zat. Toen riep dat geen vragen op omdat we niet met verkoop bezig waren. Achteraf dom maar helaas. De vragen zijn dus: mag er 5% gerekend worden en mag daarover nog eens btw gevraagd worden terwijl wij die niet kunnen terugvorderen?
Graag met spoed een reactie.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

De beheerder van het park waar uw chalet stond is de enige die uw chalet mag verkopen. U hebt dat geaccepteerd bij het aangaan van de overeenkomst. Echter, de beheerder heeft ten tijde van de verkoop van uw chalet alleen een advertentie aangemaakt en vraagt nu 5% exclusief BTW aan courtagekosten. U vraagt zich af of die beheerder dat zomaar mag doen.

Bij de beantwoording van deze vraag ga ik ervanuit dat het een RECRON camping/park betreft.

In feit mag een beheerder verkoopvoorwaarden hanteren naast de RECRON voorwaarden. Het mag echter niet zo zijn dat die ten nadele van de consument zijn. In artikel 9 lid 5 van de RECRON voorwaarden is bepaald dat de beheerder een bemiddelingsvergoeding in rekening mag brengen. Echter, die moet wel in redelijke verhouding staan tot de te verwachten uren en kosten die er gemaakt worden bij de verkoop van uw chalet.

Het antwoord op uw vraag is dus ‘ja’ de beheerder mag u die kosten (en het BTW percentage) in rekening brengen maar die moeten wel redelijk zijn. Ik adviseer u dan ook om de beheerder te verzoeken om het bedrag van €1800,- exclusief btw nader te specificeren zodat bekeken kan worden of dat bedrag redelijk is.

Meer informatie over stacaravan/chalet en uw rechten vindt u op onze website.