Kan de afwezigheid van geluid bij een elektrische auto een gevaar zijn voor de de veiligheid van andere verkeersdeelnemers?

Vraag gesteld door Gerry van Rijt op 14 maart 2018

Kan de afwezigheid van geluid bij een elektrische auto een gevaar zijn voor de de veiligheid van andere verkeersdeelnemers?
Een elektrische auto hoor je niet altijd aankomen. Zeker niet als er niet zo hard gereden wordt en op asfalt. Met name voor kwetsbare verkeersdeelnemers kan dit gevolgen hebben voor de vekeersveiligheid.
Ik vraag me af of bestuurders van elektrische auto’s hier zich wel van bewust zijn.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Elektrische auto's produceren - met name bij lage snelheden - niet of nauwelijks geluid, waardoor overige verkeersdeelnemers de elektrische auto vaak niet horen, met alle gevaren van dien. U vraagt zich af of deze automobilisten zich hiervan wel bewust zijn.

U snijdt hier een wezenlijk onderwerp aan. Ik veronderstel dat het grootste deel deze groep automobilisten zich hiervan terdege bewust is.

Merken als Mercedes en BMW zijn inmiddels druk bezig om dit probleem te tackelen, door rijgeluiden aan hun elektrische auto's toe te voegen.

Bovendien worden ook veel elektrische auto's uitgerust met veiligheidssystemen, waarbij de auto autonoom remt, wanneer er een aanrijding dreigt met een voetganger, fietser,etc.