Ik heb een bekeuring gekregen in Duitsland maar weet niet wat ik nog moet doen.

Vraag gesteld door Harry57 op 12 september 2016

Ik heb in Duitsland een boete gekregen van EUR 100 wegens te weinig afstand tot mijn voorganger. Ik vind dit belachelijk gezien de situatie ter plekke: erg druk en als er maar een beetje ruimte was kroop er wel een ander tussen. Ik heb de boete toch maar betaald. Maar op de duitse toelichting die ik gedeeltelijk begrijp hebben ze het over 1 punt en een viermonats-frist maar daar vind ik op de voorkant niets over terug. Concrete vragen: 1) ik heb al betaald, maar moet ik nog iets doen m.b.t. die punt aftrek of die zgn. viermonats-frist. 2) kan ik alsnog het bewijs (filmpje) opvragen en achteraf nog iets hiertegen ondernemen?

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een verkeersboete ontvangen uit Duitsland en vraagt hierover advies.

Het is niet mogelijk bezwaar te maken nadat u de boete heeft betaald. U gaat met betaling namelijk akkoord met de boete.

Punten rijbewijs

Duitsland kent een strafpuntensysteem dat tevens geldt voor buitenlanders.

Alleen voor verkeersovertredingen met een boete vanaf € 60 of verkeersmisdrijven worden 1 tot 3 strafpunten toegekend. De punten worden in een centrale computer opgeslagen. Bij het bereiken van een totaal van 4-5 punten volgt een ‘Ermahnung’ (vermaning) bij 6-7 punten een ‘Verwarnung’ (waarschuwing) en vanaf 8 punten volgt een ontzegging van de rijbevoegdheid. Daarnaast is het mogelijk dat een educatieve maatregel (Aufbauseminar) wordt opgelegd.

Het punt moet binnen vier maanden op het rijbewijs worden aangetekend. Vaak is het mogelijk een kopie/scan van het rijbewijs op te sturen. Ik raad u aan contact op te nemen via de contactgegevens in de brief.

Meer lezen over Duitse boetes.