Hoe kan ik een officieel politiedocument uit Moldavië krijgen, terwijl ik zelf in Nederland ben?

Vraag gesteld door Croon op 09 december 2016

Ik ben op vakantie in Moldavië geweest en heb daar een auto gehuurd. Aan deze auto is door een ander persoon schade gemaakt, en diegene geeft dat ook toe. Van het autoverhuurbedrijf moest ik de politie bellen om een rapport te laten opstellen. Dit heb ik ook gedaan en na afloop heb ik foto's van dit rapport aan dit bedrijf overhandigd.

Nu zegt het autoverhuurbedrijf echter dat zij een officieel politiedocument nodig hebben. Omdat ik dat niet gegeven heb, moet ik van hen de schade betalen. Daarom probeer ik nu het politierapport te krijgen.

De politieagent die de zaak behandelt heeft, zegt dat het eventueel mogelijk is om iemand te machtigen die het rapport bij hem ophaalt. Dit moet volgens hem door een notaris in Nederland gebeuren, maar de notaris die ik hiervoor benaderd heb weet niet precies wat voor verklaring nodig is. Hij verwees me naar de ANWB.

Vandaar mijn vraag. Concreter: is het mogelijk om iemand in Moldavië hiervoor te machtigen, en wat voor soort verklaring is dan nodig?

Alvast bedankt.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Naar aanleiding van schade aan de door u in Moldavië gehuurde auto - wederpartij heeft aansprakelijkheid erkend - verlangt de verhuurder (nogmaals) het politierapport. Politie is bereid het politierapport aan een gemachtigde van u te overhandingen. U vraagt zich nu af hoe u een en ander moet regelen.

Helaas kan ik u niet een panklare oplossing voor desbetreffend probleem aanreiken, maar ik kan wel even met u meedenken.

Is het niet mogelijk een machtiging aan de verhuurder af te geven, waarin u verklaart dat de verhuurder namens u gemachtigd is het politierapport ter zake aanrijding (datum/plaats etc).

Neem anders contact op met Nederlandse Consulaat in Moldavië.

Voor praktische informatie over Moldavië verwijs ik u naar onze website.