Heeft mijn verzekeraar te veel uitgekeerd aan de wederpartij?

Vraag gesteld door Tomwillingen op 19 januari 2015

Ik ben onlangs achter op een andere auto gereden in de file. "Gelukkig" had hij een trekhaak en was er aan zijn kant vrijwel geen schade te zien. Mijn bumber zag er iets anders uit maar dat valt buiten deze vraag. Voor de compleetheid hebben we op het schadeformulier toch maar wel een klein krasje naast zijn trekhaak op de bumper opgetekend. Dit krasje was lastig te zien, niet diep en alleen echt met neus op de bumper goed te fotograferen.
Nu is het denk ik mijn pech geweest dat de wederpartij een leaseauto had die net die dag zijn eerste kilometers maakte. Ik kreeg dan ook al snel te horen dat zijn leasepartij de "schade" wilde gaan verhalen. Nu snap ik dat ze willen controleren dat er in het chassis niks is vervormd. (En dit is na controle van een schadebureau ook blijkbaar niet het geval). Maar nu kreeg ik onlangs bericht van mijn verzekeraar dat zij in totaal 850 euro hebben uitgekeerd aan de wederpartij. In het schaderapport dat zij meestuurden is ook duidelijk te zien dat de hele bumper gedemonteerd is, compleet geschuurt, en meerdere lagen lak opgespoten heeft gekregen.

Is het normaal dat een dergelijke behandeling wordt gedaan voor een miniem krasje? Volgens mij zou een dergelijke kras op elke andere auto van meer dan 2 maanden oud als gebruikspoor gezien worden.

Ik heb daarom ook het gevoel dat mijn verzekeraar onterecht zoveel heeft uitgekeerd en hierdoor mijn schadevrije jaren en premie een flinke deuk opgelopen hebben (een lager bedrag zou ik zelf nog kunnen betalen om mijn schadevrije jaren te sparen).

Welke stappen kan zou ik kunnen ondernemen?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Ik begrijp uit uw vraag dat u twijfels heeft over de hoogte van de schade van de tegenpartij. De tegenpartij heeft recht op volledig herstel van de schade als hij kan bewijzen dat u hiervoor aansprakelijk bent.

De schade wordt door een expert vastgesteld. De expert maakt hiervan een expertiserapport op. Uw verzekeringsmaatschappij is vervolgens verplicht deze schade te vergoeden als er geen twijfel is over de aansprakelijkheid.  U zou bij de verzekering na kunnen vragen waar het herstel uit bestond. Vaak is er meer schade dan alleen de zichtbare kras.

Bent u het niet eens met de afhandeling van de schade door uw verzekeringsmaatschappij, dan zult u dit eerst door middel van een brief aan de verzekering moeten laten weten. Komt u er dan niet uit met de verzekeringsmaatschappij dan kunt u een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (kifid). Informatie hierover treft u aan op onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/aanrijding-en-dan/schade-verhalen-hoe/klachten-verzekeraar.