Boete duitsland na "vlucht na ongeval"

Vraag gesteld door basvdmolen op 10 augustus 2016

Goedendag,

Ik en twee vrienden zijn 2 week in Duitsland geweest en hebben daar in een parkeergarage heel licht tegen een auto aangereden waardoor daar helaas een kleine kras opzat.

Na meer als een uur op de eigenaar gewacht te hebben en het zelfs in de winkel het voorval te hebben laten omroepen (zonder resultaat) hebben we een briefje achtergelaten met daarop onze excuses en contact gegevens.

Nu 4 week later ontvangen wij een brief van de Duitse politie dat we ons moeten melden bij het bureau in munchen omdat we doorgereden zouden zijn na een ongeval?!

Contact met de eigenaar hebben we niet omdat we zijn/haar gegevens niet hebben. Is het echt zo dat je uren zou moeten blijven wachten tot de eigenaar daar is omdat je anders doorrijdt na een ongeval?

Wat is jullie advies, en is het mogelijk om vanuit Nederland te reageren? Wij voelen er namelijk weinig voor om naar München te rijden en ons daar te melden voor zoiets kleins, omdat wij onze ogen niet gek (gewacht, contact gegevens achtergelaten enz) gehandeld hebben.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete uit Duitsland ontvangen vanwege het doorrijden na het veroorzaken van een ongeval. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Bij het veroorzaken van een dergelijke schade dient - bij afwezigheid van de eigenaar van de beschadigde auto - te allen tijde een melding te worden gemaakt bij de politie. Indien deze melding uitblijft, betitelt men dit als vluchten na veroorzaken verkeersongeval.

Ik adviseer u per mail deze tenlastelegging te weerleggen middels getuigenverklaringen van uw vrienden, waarbij u aangeeft alle moeite te hebben gedaan om de eigenaar van de auto te bereiken; langdurig gewacht, eigenaar laten omroepen in winkelcentrum, NAW gegevens achtergelaten.

Voor meer informatie over verkeersboetes Duitsland, verwijs ik u graag naar onze website.