Reisannulering na positieve coronatest

Vraag gesteld door J. Gerretsen op 03 november 2020

"Last minute" reis naar Curacao geboekt
Curacao verlangt negatief coronatest uiterlijk 72 uur voor reis
Test blijkt positief
Corendon annuleert reis tegen 100% kosten 3683,-

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een lastminute reis geboekt naar Curacao. Curacao heeft een inreisverbod ingesteld voor personen die geen negatieve coronatestuitslag kunnen tonen jonger dan 72 uur, gerekend vanaf het moment van vertrek. Uit de coronatest blijkt dat u positief bent getest op het coronavirus. U kunt de reis zodoende niet maken. De reisorganisatie rekent 100% van de overeengekomen prijs als beëindigingsvergoeding. U wilt graag weten of u hier nog iets tegen kunt doen.

De overeenkomst
Uit de overeenkomst volgt de verbintenis voor de reisorganisatie om de reisonderdelen uit te voeren. Voor de reiziger geldt de verbintenis tot het betalen van de overeengekomen prijs. Uit de wet volgt dat overeenkomsten moeten worden nagekomen.

Nakoming
Als de reisorganisatie zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet nakomt kunt u onder voorwaarden de overeenkomst ontbinden en heeft u recht op teruggave van de overeengekomen en betaalde prijs.

Als u de verplichtingen uit de overeenkomst niet nakomt (niet tijdig aan de betaalverplichting voldoet), mag de reisorganisator de overeenkomst beëindigen en heeft deze organisatie recht op een beëindigingsvergoeding.

U kunt de reis niet maken door een ingesteld ‘persoonlijk’ inreisverbod. Dit betekend niet dat de reisorganisatie haar verplichtingen niet kan nakomen. Dat u besmet bent geraakt met het corona virus komt voor uw risico.

Annuleren
De reiziger kan de overeenkomst altijd opzeggen, maar raakt in dat geval een beëindigingsvergoeding verschuldigd. Meestal wordt de beëindigingsvergoeding gestandaardiseerd in de overeenkomst of de daarbij behorende algemene voorwaarden. Hierbij geldt hoe korter voor vertrek geannuleerd wordt, hoe hoger de beëindigingsvergoeding. Volgens de ANVR reizigersvoorwaarden is de beëindigingsvergoeding bij annulering op de dag van vertrek 100% van de overeengekomen prijs.

Als de reisorganisator de reis annuleert heeft u recht op teruggave van de overeengekomen en betaalde prijs en een schadevergoeding. Als er sprake is van een onvermijdbare en buitengewone omstandigheid en de reisorganisatie voor aanvang van de reis de overeenkomst opzegt heeft u slechts recht op teruggave van de overeengekomen en betaalde prijs.

Conclusie
Het ‘persoonlijk’ inreisverbod komt voor uw risico. U kunt de overeenkomst niet ontbinden op grond van een tekortkoming in de nakoming door de reisorganisatie. U kunt de overeenkomst wel opzeggen. In dat geval raakt u de (vooraf overeengekomen) beëindigingsvergoeding verschuldigd.

Waarschijnlijk kunt u de annuleringskosten claimen op uw annuleringsverzekering. Veel verzekeraars geven aan dat annulering wegens een inreisverbod als gevolg van een positieve coronatestuitslag gedekt wordt. Vraag dit na bij uw annuleringsverzekeraar.