Doorreizen naar Spanje

Vraag gesteld door P. de Oude op 04 november 2020

Mag je NU door Frankrijk naar spanje met de auto.
November 2020

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag met de auto naar Spanje reizen via Frankrijk. U wilt graag weten of u deze reis kunt maken.

Algemeen advies van de Rijksoverheid
Het dringende advies vanuit de Rijksoverheid is om tot half januari 2021 geen reizen te maken en thuis te blijven. Alleen strikt noodzakelijk reizen kunnen nog door gaan. Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.

Reisadvies Spanje
Voor Spanje geldt een oranje reisadvies, alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. De noodtoestand is voor heel Spanje uitgeroepen. Er geldt een avondklok en de verplichting om een mondmasker te dragen, binnen en buiten. Per regio kunnen verschillende maatregelen worden ingevoerd wat een reis en verblijf in Spanje erg onvoorpelbaar maakt.

Risico's
Als u reist of verblijft in een gebied waarvoor een oranje reisadvies is afgegeven, geldt dat veel verzekeringsmaatschappijen dekking uitsluiten. Verder kan het reizen naar een oranje gebied gevolgen hebben voor pechhulp aan uw voertuig. Tot slot wordt u bij thuiskomst dringend verzocht om 10 dagen in quarantaine te gaan.

Doorreis door België en Frankrijk
Het is nog mogelijk om België door te reizen, maar u wordt dringend verzocht geen tussenstops te maken.  Voor Frankrijk geldt dat doorreizen alleen mogelijk is als je terugkeert naar Nederland of voor Nederlanders die hun vaste woonplaats bijv. Spanje hebben.  

Conclusie
Het wordt dringend afgeraden om naar Spanje te reizen en daar te verblijven. Ik raad u aan om gehoor te geven aan deze adviezen en niet naar Spanje af te reizen.

Als u toch besluit te gaan, bereid uw reis dan goed voor, bekijk welke lokale maatregelen er gelden en volg altijd ten minste de Nederlandse coronaregels op. Als de lokale regels strenger zijn dan de Nederlandse dan dient u die maatregelen op te volgen. De uiteindelijke keuze en verantwoordelijkheid voor die keuze ligt bij u.

De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus kunnen snel veranderen en aangescherpt worden. Raadpleeg in ieder geval kort voor vertrek onze reiswijzer en de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.