Teruggave luchthavenbelastingen en toeslagen

Vraag gesteld door M.A. Floor op 17 maart 2020

Mijn vlucht naar de USA is geannuleerd ivm het virus. Ik ben niet in staat mijn voucher te gebruiken voor een vlucht op een latere datum. Ik wil nu mijn luchthavenbelasting enz graag terugvragen want de tax per tickets was 349 euro en dat dus 2x.

Dit moet ik binnen 3 maanden doen na mijn reisdatum. Mijn reis heb ik bij Tix geboekt maar vind daar niets over terug. Hoe pak ik dit nu aan en is er een standaard brief voor?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw vlucht naar de VS is door de luchtvaartmaatschappij geannuleerd vanwege het inreisverbod (Coronavirus). Hoewel de luchtvaartmaatschappij u een voucher heeft aangeboden voor een toekomstige vervangende vlucht, wenst u hier geen gebruik van te maken. U vraagt zich nu af hoe of u de betaalde belasting en heffingen die in de ticketprijs is inbegrepen kunt claimen.

Teruggave belastingen en toeslagen

Wanneer je geen gebruik maakt van een vlucht, dan heb je in de meeste gevallen geen recht op teruggave van de ticketkosten. Wel kun je een restitutieverzoek indienen bij de luchtvaartmaatschappij voor de toeslagen en belastingen (luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag, brandstoftoeslag, etc.) welke onderdeel uitmaken van de ticketprijs.

Helaas hebben wij geen modelbrief beschikbaar om dergelijke belastingen en heffingen te claimen bij de luchtvaartmaatschappij, wanneer u geen gebruik maakt van de geboekte vlucht. Het is wel een overweging waard om een dergelijke modelbrief in de toekomst aan te bieden aan de ANWB-leden.

Voorts wijs ik u nog op uw rechten wanneer een losse vlucht door de luchtvaartmaatschappij wordt geannuleerd vanwege een inreisverbod wegens het Corona-virus:

De vlucht (vervoer) of accommodatie wordt geannuleerd

Wanneer de vlucht, bus of treinreis wordt geannuleerd omdat deze niet kan worden uitgevoerd als gevolg van het coronavirus, heb je recht op teruggave van het volledige bedrag. Je hebt geen recht op schadevergoeding, omdat er sprake is van overmacht.

Kan de reis niet doorgaan vanwege een inreisverbod?

In dit geval kan de vlucht zelf wel worden uitgevoerd of is de accommodatie wel beschikbaar, maar je wordt mogelijk niet toegelaten in het land waar je heen reist. Neem in dit geval contact op met de vervoerder en/of accommodatieverstrekker zelf. Het zal van de situatie afhangen of u recht heeft op volledige terugbetaling.

Meer informatie over rechten van luchtvaartpassagiers of gevolgen van het coronavirus voor de geboekte reis vindt u op onze website.