regelgeving rondom verzekeringen// wegen belasting auto buitenlands kenteken

Vraag gesteld door A.J.Hovestad op 29 december 2016

LS,
ik ben in bezit tweede huis in Frankrijk en ben van plan daar meer dan 6 mnd / jaar te verblijven. Ben in bezit van auto met NL kenteken en betaal hier 150 euro /mnd voor, ook als ik dus geen gebruik maak van het NL wegennet. Wat raadt u me aan om niet die 900 euro te hoeven betalen (schorsen is m.i. ook onverzekerd) Een 2e aansluitende vraag is mag ik voor de overige 6 maanden hier evt. met een auto met Fr kenteken rijden. Dezelfde vraag dus maar andersom.
Ben benieuwd daar op internet zeer wisselende info te vinden is.
A.J.H

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U verblijft lange tijd per jaar in Frankrijk en zou graag iets doen aan de belasting die u voor uw auto moet betalen in Nederland.

Als u in Nederland woont dient uw auto aan de Nederlandse regelgeving te voldoen. Dat houdt ook in betaling van de wegenbelasting verzekering voor uw auto. U kunt uw kenteken wel schorsen maar dan kunt u uw auto niet gebruiken. Dat is in uw geval inderdaad geen oplossing.

U vraagt naar de mogelijkheden om in Nederland met een buitenlands gekentekende auto te rijden. De Rijksdienst voor het Wegverkeer geeft enkele mogelijkheden voor vrijstelling aan in het geval u in Nederland in een auto op Frans kenteken zou willen rijden.

Ik raad u aan om contact op te nemen met de Belastingdienst.