Oproep om te getuigen in Verenigd Koninkrijk

Vraag gesteld door M. Vooijs op 11 juni 2018

In februari zijn we tijdens onze reis naar regio Aberdeen getuige geweest van een ernstig (eenzijdig) verkeersongeval ter hoogte van Edinburgh. Hiervan heb ik later die week een getuigenverklaring afgelegd aan de lokale politie (in nabij gelegen gemeente). Wij dachten dat hiermee de kous af was. Afgelopen weekend kreeg ik echter een oproep om op een specifieke werkdag in augustus a.s. te getuigen in een proces tegen (neem ik aan) de bestuurster. Dit ziet er heel dwingend uit. Ben ik verplicht om daar heen te gaan? Vakantie of medische gronden gelden als reden om niet te hoeven komen, maar geen van beide is van toepassing. Voor mijn werk komt dit praktisch ook erg slecht uit; mijn enige afdelingscollega is met vakantie en vanuit mijn rol in onze IT afdeling zou ik hiervoor externe vervanging moeten regelen, waarmee ook kosten gemoeid zijn voor het bedrijf. Dit nog los van de overige kosten die ik overigens wel vergoed zou moeten krijgen. Kan ik hier onderuit met als reden dat mijn werkgever verkaart mij niet te kunnen missen? Ik wil zeker weten dat ik in de toekomst nog zorgeloos kan reizen in de UK.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

In Edinburgh bent u getuige geweest van een ernstig eenzijdig ongeval. U hebt een getuigenverklaring afgelegd bij de lokale politie. Onlangs krijgt u een oproep om als getuige te verschijnen in een proces betreft het ongeval. U vraagt zich af of u verplicht bent te gaan.

Als u een oproep heeft gekregen om een getuigenverklaring af te leggen in een strafzaak, dan bent u over het algemeen verplicht om te verschijnen. Uw werkgever moet u hiervoor de gelegenheid geven. Indien u verhinderd bent kunt u dat ook aangeven zodat er eventueel een andere datum ingepland kan worden.

Ik raad u dus aan om contact op te nemen met betreffende instantie zodat u kunt vragen of u eventueel een andere datum kunt afspreken. Indien u daar niet uitkomt zou u kunnen vragen wat de consequenties zijn van het eventueel niet verschijnen tijdens het proces.