Is een bepaling in een Campingreglement van 10 % provisie rechtsgeldig bij verkoop van chalet met ondergrond?

Vraag gesteld door Eric 59 op 31 januari 2018

Naast 10 % provisie bij verkoop van chalet en grond (op €.250.000,00 is dat €.25.000,00!! bemiddelingscommissie!), ook als ik een eigen makelaar inschakel staat in het Reglement, dat ik €.50,00 per maand moet betalen als de chalet wordt onderverhuurd. Ook moet elke nieuwe koper opnieuw toetredingskosten betalen van €.1.250,00. Bij onenigheid/niet betalen nota wordt de slagboompas uitgeschakeld ipv met aanmaning werken, incassobureau inschakelen etc.. De Recron wil niet met mij spreken. De juridische afdeling van de ANWB zou met de Recron moeten spreken stelt de RECRON-medewerker omdat het om consumentenbelang gaat. Kan de ANWB mij en vele andere chalet-eigenaren helpen, dat de eigenaar de RECRON-regels naleeft?

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt weten of de campingondernemer 10% provisie in rekening mag brengen bij de verkoop van het chalet, incl. grond.

Nu uw chalet op eigen grond staat, zijn de RECRON-voorwaarden niet van toepassing. Alleen als u de grond zou huren, zijn de RECRON-voorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden komen in overleg met RECRON, ANWB en Consumentenbond tot stand.

Ik adviseer u om in de koopovereenkomst na te gaan welke afspraken destijds zijn gemaakt en of dit reglement ten tijde van de koop van toepassing was. Mogelijk is het reglement in de tussentijd door de campingondernemer eenzijdig in nadelige zin gewijzigd en kunt u dat gebruiken in uw geschil met hem.

Een andere mogelijkheid is het reglement aan de rechter voor te leggen met de vraag of de bepalingen redelijk zijn.