garantie op coulance regeling

Vraag gesteld door Destiny op 09 januari 2017

Heb je garantie op een coulanceregeling van de importeur of garage die de reparatie heeft uitgevoerd? Binnen een halfjaar en minder dan 7000 km moet mijn motor gereinigd worden. Ik heb in juli 2016 een nieuwe motor gekregen via de importeur uit coulance en nu zou hij al vervuild zijn. De auto ging op de snelweg in de noodloop. Zij stellen een fifty-fifty kostendeling voor bij ca. 1000 euro kosten.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Via de importeur is een half jaar geleden een nieuwe motor in uw auto geplaatst. Deze moet nu gereinigd worden. e kosten komen deels voor uw rekening.

Op een reguliere reparatie wordt over het algemeen garantie gegeven. In uw geval betreft het echter een coulancehalve uitgevoerde reparatie. De eventuele garantie moet dan destijds zijn besproken en hangt van de importeur af.

Is er geen garantie afgegeven dan is er nog altijd de wet. U mag van een nieuwe motor als consument redelijke verwachtingen hebben. Bij normaal gebruik en onderhoud moet een nieuwe motor een behoorlijke tijd zonder onverwachte kosten kunnen functioneren. Horen de kosten van reiniging niet onder normaal onderhoud, dan hoeft u hier geen rekening mee te houden. In ieder geval niet zo snel na de plaatsing van de motor.

U kunt de dealer die de motor heeft geplaatst aanspreken. Voor de wijze waarop u dit het beste kunt doen verwijs ik u naar het "stappenplan klachten na aankoop" op onze website.