Duitse verkeersboete: 60 km/h te hard

Vraag gesteld door D.Karajic op 13 december 2016

Een maand geleden ontving ik een informatiebrief zonder foto's met het bericht dat er drie maanden eerder 60km te hard is gereden op de A3 bij Koln. Deze snelweg is normaal 100km per uur. Er is dus 120 gereden.

Ik heb een brief gestuurd en aangegeven dat het niet te achterhalen is wie de bestuurder was op dit moment zonder foto's en dat een snelheid van 60 km per uur op de snelweg erg vreemd is. Hier volgde geen reactie op. Vervolgens maar zitten bellen naar onze Duitse buren. De verantwoordelijke agent is dus nooit telefonisch bereikbaar (ondanks dat dit op de brief wel werd aangegeven). Na lang zeuren gaf de assistent een privé nummer. De agent heeft foto's per post gestuurd en aangegeven dat er op dit moment wegwerkzaamheden waren.

Aan de hand van de foto's is vast te stellen dat ik de bestuurder ben op dat moment. Ondanks dat is er op de foto geen enkel teken van wegwerkzaamheden te zien. Geen gele lijnen, geen borden slechts 3 lege stroken.

Na wat research blijken meer mensen, zowel op het forum als vrienden in mijn directe omgeving allemaal een boete te hebben gekregen voor het rijden van 100km per uur op deze weg. Wat normaal is. Deze bewijsstukken heb ik samengevoegd en toegelicht in een tweede aangetekende brief. Waar ik netjes aangeef de bestuurder te zijn maar het niet eens te zijn met de opgelegde boete + het rijverbod vanwege een onduidelijke situatie op dit punt. Het kan niet zijn dat zoveel mensen bewust 100 blijven rijden waar 60 is toegestaan.

Na het versturen van deze brief heb ik na enkele weken wederom geen respons.
Uiteindelijk ontvang ik een opgestelde boete 268,50 euro en een rijverbod van een maand. Een reactie op mijn tweede aangetekende bezwaar kreeg ik niet.

Weer bellen. Dit keer direct met de afdelingsleider. Deze geeft aan dat je pas na deze laatst ontvangen brief bezwaar kan maken. Niemand in de afgelopen brieven en 1,5 uur telefonische gesprekstijd heeft mij dit verteld... (Ik spreek goed Duits en versta/schrijf de taal goed/uitstekend). Op verzoek nogmaals alle bewijsstukken en brieven in een pdf samengevat met een toelichting, waarin ik mijn ongenoegen over de werkwijze uit per mail verzonden. Deze mail is 1 week voor het verstrijken van het 2 weken bezwaar termijn verstuurd. Geen reactie naast een automatisch ontvangst bevestiging.

Weer bellen. Moet ik betalen als ik bezwaar aanteken ? " nee dit hoeft niet" luid het antwoord. Tot op heden heb ik echter geen status update/antwoord.

Het is een forse boete die is opgelegd voor iemand van mijn leeftijd. Ik heb toegegeven naar mijn mening maar 20 km te hard te hebben gereden, gezien ik uitging van een maximumsnelheid van 100km per uur.

Wat moet ik doen ?!

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen uit Duitsland vanwege een snelheidsovertreding. U reed 120 km/u waar 60 km/u was toegestaan (wegwerkzaamheden). Nu u gerede twijfels heeft of er überhaupt wegwerkzaamheden ten tijde van de overtreding plaatsvonden, heeft u bezwaar aangetekend tegen de boete. Tot op heden heeft u geen inhoudelijke reactie mogen ontvangen. U vraagt zich hoe nu te handelen.

Nu vaststaat dat uw bezwaar in goede orde ontvangen is, is het een kwestie van afwachten.

Ervaring leert dat men in dergelijke gevallen doorgaans in het ongelijk zal worden gesteld. Wél of geen zichtbare wegwerkzaamheden; aangegeven maximale snelheid dient te allen tijde worden opgevolgd.

zou u ons svp willen laten weten wat de uitkomst is geweest van uw bezwaarschrift?

Meer informatie overboetes Duitsland vindt u op onze website.***

Reactie van D.Karajic:

Beste heer Claesen,

Dat zal ik zeker doen!. Het klopt dat ik te hard heb gereden. Echter is er geen bord van 60 gezien door meerdere inzittende. Slechts een bord van 100 zoals op bijna de gehele snelweg rondom Köln geld. Dit traject word namelijk vaker door mij gereden. Ik vermoed niet alleen dat er geen wegwerkzaamheden waren, maar dat ook het bord van 60 ontbrak. Dit vermoeden word bevestigd door meerdere boetes van bestuurders die allemaal 100 blijven rijden op dit stuk. Dit is ook de reden waarom ik het bezwaar zinvol vond.***

Reactie van Michiel Claesen:

Wanneer sprake van betwiste verkeersovertredingen dient men - overigens net zoals in Nederland - met redenen omkleed te bewijzen dat de boete ten onrechte is opgelegd. Ofwel; het is aan u te bewijzen dat het 60 km bord niet aanwezig was op het bewuste traject, of dat het bord niet op juiste wijze was geplaatst en/of niet zichtbaar was.***

Reactie van D.Karajic:

Beste heer Claesen,

Ik heb mijn bezwaar gewonnen en hoef geen cent te betalen :)***

Reactie van Michiel Claesen:

Proficiat! Uiteraard ben ik zeer benieuwd naar de overwegingen van de Duitse justitie...

Zou u svp de moeite willen nemen om een kopie van deze positieve uitmost mij te doen toekomen per mail? experts@anwb.nl tag Michiel***

Reactie van D.Karajic:

Beste heer Claesen,

Op de brief staat alleen 1 zin: "De boete word terug getrokken".
Is het dan alsnog handig ? Haha***

Reactie van Michiel Claesen:

Graag! experts@anwb.nl tav Michiel

Bij voorbaat dank.

Grt Michiel