Boete in Belgie

Vraag gesteld door IC_02 op 18 mei 2018

Beste,
Ik heb vandaag een brief ontvangen uit België van de rechtbank.
Tot op heden was ik niet op de hoogte van de boete, maar blijkbaar heb ik 54 km te hard gereden waar je 120 km/uur mag rijden.

Nu moet ik op de rechtbank verschijnen, maar ik zou niet weten wat ik moet zeggen. Het is inmiddels 1 jaar geleden en ik weet het gewoon niet meer. Ik kom regelmatig in België.

Tevens zou ik graag willen weten of ik met een advocaat moet verschijnen. Tevens begrijp ik niet waarom ik hier nu pas van op de hoogte wordt gesteld en gelijk moet voorkomen.

Graag zou ik willen weten wat ik in deze het beste kan doen.

mvgr. IC

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een dagvaarding uit België ontvangen vanwege en forse snelheidsovertreding. U bent niet eerder hierover geïnformeerd. U vraagt zch af hoe nu te handelen.

Rechtszaak
Overschrijding vanaf 40 km/h: altijd een rechtszaak, € 80-4.000 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot maximaal 5 jaar.

Opvragen strafdossier
Allereerst adviseer ik u het strafdossier bij de Belgische justitie op te vragen, opdat u zich optimaal kunt voorbereiden op de zitting. Normaliter behoeft u zich op de zitting zich niet te laten vertegenwoordigen door een advocaat (zie dagvaarding).

Mocht u de dag verhinderd zijn, meldt dit dan (schriftelijk) bijtijds. Vermeldt hierin naast de reden voor verhindering, tevens de reden aan van overschrijding van de toegestane maximum snelheid. Meldt, indien van toepassing, dat u niet eerder bent beboet voor een dergelijke forse snelheidsovertreding, en dat u derhalve geen notoire snelheidsduivel bent, etc.

Meer informatie over boetes uit België vindt u op onze website.