Winterbanden verplicht

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 03 december 2019

Wij hebben op onze auto goodyear Eagle  rs-a2 banden waarvan wij denken dat het zomerbanden zijn. Echter staat op deze banden ook het M+S logo maar geen sneeuwvlok logo. De vraag is mogen wij met deze banden de komende tijd Duitsland in zonder dat er gekeken moet worden naar de winterse weersomstandigheden met alle risico's van dien?
 

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of de all-weather banden (zonder alpine-symbool) nog wel volstaan in Duitsland onder winterse omstandigheden.

Ja, mits de all-weather banden (M&S zonder alpine-symbool) voor 2018 zijn geproduceerd, mag u deze banden in Duitsland gebruiken bij winterse omstandigheden tot 1 oktober 2024.

Nieuwe eisen in Duitsland sinds 1-1-2018

  • Bent u van plan om nieuwe winterbanden of all-seasonbanden te kopen, kies dan banden waar een sneeuwvloksymbool (bergpictogram met sneeuwvlok, ook wel alpine symbool of 3PMSF genoemd) op staat. In Duitsland gelden banden die na 31 december 2017 worden gefabriceerd, namelijk alleen als winterbanden als er een sneeuwvloksymbool op staat. Dit symbool geeft aan dat de banden zijn getest en geschikt zijn bevonden voor gebruik bij winterse omstandigheden.
  • Als u winterbanden hebt waarop alleen een M+S-symbool staat, kunt u die gewoon blijven gebruiken in Duitsland, als ze maar vóór 2018 zijn gefabriceerd. Pas na 30 september 2024 worden ook deze banden niet meer als winterbanden beschouwd.
  • De productiedatum van de band is af te lezen aan de DOT-code (DOT staat voor Department of Transportation) en staat op de zijkant van de band. De laatste vier cijfers van deze code geven aan in welke week en welk jaar de band is geproduceerd. De cijfers 3917 staan bijvoorbeeld voor week 39 in 2017.

Meer informatie over winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland vindt u op onze website.