Verandering binnen reispakket

Vraag gesteld door H. Nijboer op 18 november 2019

Door mij is voor 4 personen een cruisevakantie geboekt. Dit betrof de vliegreis naar Venetie v.v. en 8 daagse cruise vanaf Venetie v.v. In verband met de hoge waterstand en het weer konden wij niet terug naar Venetie en legde de boot aan in Triest. Door de cruisemaatschappij werd keurig een bus reis verzorgd naar het vliegeveld van Venetie. Echter het was voor ons onmogelijk om onze vlucht van 12.20 uur te halen gelet op de afstand Triest-Venetie en tijdstip aankomst in de haven 08.00 uur. Hierop conctact opgenomen met de reisorganisatie en het probleem voorgelegd. De vlucht kon naar een later tijdstip worden overgeboekt maar de kosten hiervoor 1020,00 euro waren voor ons. Is dit correct?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een klacht over een uitgevoerde pakketreis (cruise Venetië) voor vier personen inclusief retourvlucht Amsterdam - Venetië v.v. Vanwege de hoge waterstand bij Venetië kon het cruiseschip niet aanmeren, waardoor het schip noodgedwongen moest uitwijken naar Triëst. Vanaf Triëst werd u door de cruisemaatschappij per bus vervoerd naar het vliegveld van Venetië. Door deze omweg heeft u de oorspronkelijke vlucht niet kunnen halen. Uiteindelijk heeft u vier nieuwe vliegtickets moeten boeken à raison van €1.020,-. U vraagt zich op wat of wie u deze extra vervoerskosten kunt claimen nu de reisorganisatie zich op overmacht beroept.

ANVR-voorwaarden
In een dergelijke overmachtssituatie dient de reiziger als de reisorganisatie zijn eigen verlies te nemen

Calamiteitenfonds
Situatie inventie is niet vatbare voor een uitkering van het Calamiteitenfonds.

Reisverzekering
Mocht u over een (doorlopende) reisverzekering beschikken, dan kunt u in een dergelijke situatie (extra vervoerskosten) een beroep doen op de reisverzekering onder onvoorzienbare kosten (De noodzakelijke extra kosten door een vertraging die de verzekerde niet kon voorzien of vermijden. Deze vertraging wordt veroorzaakt door een natuurramp of door een stakings-, stiptheids-, protest- of solidariteitsactie).

Teruggave belastingen en toeslagen
Wanneer u geen gebruik maakt van een vlucht, dan heeft u in de meeste gevallen geen recht op teruggave van de ticketkosten. Wel kunt u een restitutieverzoek indienen bij de luchtvaartmaatschappij voor de toeslagen en belastingen (luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag, brandstoftoeslag, etc) welke onderdeel uitmaken van de ticketprijs.