Fijnstof

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 02 december 2019

In juni 2019 hebben wij bij Campolife in Heinenoord een camper uit 2008 gekocht. Mijn vraag is, hadden zij geen meldingsplicht over de fijnstof? Als ik had geweten dat er vanaf 2020 15% meer betaald moet worden dan had ik waarschijnlijk een jongere gekocht. Nu loop ik het risico dat als we hem nu alsnog inruilen vanwege het ontmoedigingsbeleid van de regering dat de camper in eens veel minder waard is. Overigens wel vreemd voor die paar km die er gereden wordt door de camperaars. En dan zijn de meeste nog buiten Nederland.

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In juni 2019 heeft u bij een camperspecialist een gebruikte camper uit 2019 aangeschaft. Onlangs werd door de Belastingdienst bekend gemaakt dat u per 1 januari 2020 15% toeslag moet gaan betalen voor uw camper met dieselmotor (2009). U vraagt zich af of de verkoper u bij aankoop niet had had behoren te wijzen op de aanstaande verhoging van de MRB voor oudere dieselauto's zonder af-fabriek roetfilter.

'Roettaks'
Bezitters van oudere dieselauto´s betalen vanaf volgend jaar 15 procent toeslag op MRB (Motorrijtuigenbelasting) wanneer u een dieselauto bezit zonder af-fabriek roetfilter, dan betaal je vanaf volgend jaar een fors bedrag bovenop de wegenbelasting.

Eigenaren van een personenauto of bestelauto met een dieselmotor zónder af-fabriek roetfilter en een fijnstofuitstoot van meer dan 5 milligram per kilometer krijgen volgend jaar te maken met een verhoogde motorrijtuigenbelasting. Per 1 januari voert de Rijksoverheid de 'fijnstoftoeslag MRB' in, in de volksmond beter bekend als de roettaks.

Deze toeslag bedraagt vijftien procent van het normale mrb-tarief. Voor een doorsnee dieselauto met een leeggewicht tussen de 1350 en 1450 kilo komt dat op jaarbasis neer op een verhoging van de wegenbelasting met 225 euro.

Met deze toeslag wil de overheid het bezit en gebruik van vervuilende dieselauto's ontmoedigen. Fijnstofuitstoot is immers schadelijk voor milieu en de gezondheid en dieselauto's met roetfilter hebben een roetuitstoot die tientallen maler lager ligt.

Dwaling art 6:228 BW
Nu deze maatregel al vanaf 2016 op stapel stond (telkens uitgesteld) wordt deze maatregel beschouwd als zijnde algemeen bekend, derhalve is de verkoper bij aankoop NIET in gebreke gebleven door deze aanstaande maatregel - welke voor u nadelig uitpakt - niet te benoemen.

Meer informatie over roettaks vindt u op onze website.