Deel schade vergoed aan motor

Vraag gesteld door M.J.W.M. de Haas op 21 december 2019

Ik heb op 18 september 2018 een eenzijdige ongeval met mijn motor opgelopen, doordat er zand op de weg lag. De tegenpartij ( Aegon ) heeft de aansprakelijkheid erkent. De motor had schade aan beide zijden. De schade-expert van Aegon heeft de schade aan mijn motor op ong 4000,= getaxeerd, maar wil slecht een deel ( € 2700,=) betalen, omdat hij aangeeft dat de motor maar op een kant gevallen kan zijn. Schade-expert was niet op de hoogte van oorzaak en ongeval. Ik  moet nu bewijzen, dat de motor vóór het ongeval geen schade had, en dat de motor wel op beide kanten is gevallen( eerst op een kant en door stuurcorrectie op de andere kant ). Ik kan echter natuurlijk het ongeval niet meer reproduceren. Ik heb van een expert ( motor-politieagent van dienst verkeersveiligheid ) een notitie ontvangen, met daarop een verklaring, dat mijn type motor wel kon omslaan en een film van Youtube waarop een langzaam rijdende motor na een val omslaat. Verzekering volhard in haar standpunt op basis van verklaring schade-expert, echter zonder argumentatie waarop hij zijn verklaring baseert.
Verzekering geeft aan dat ik maar moet bewijzen dat mijn motor voor het ongeval schadevrij was en omgeslagen kan zijn tijdens het ongeval. Kan dit zomaar en ligt de bewijsvoering bij mij in dit geval ?
 

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U bent met uw motor gevallen doordat er zand op de weg lag. De tegenpartij heeft de aansprakelijkheid erkend. De schade-expert wil niet de gehele schade betalen omdat de motor aan beide zijden beschadigd is. Nu moet u zelf bewijzen dat de motor vóór het ongeval geen schade had en dat de motor omgeslagen kan zijn tijdens het ongeval. Uw vraag is of het klopt dat u dat moet bewijzen.

Als u het niet eens bent met de bevindingen van de expert,  kunt u een contra expertise laten uitvoeren door een onafhankelijk expert (NIVRE).  U kunt hiervoor een expert van DEKRA of CED  inschakelen. U doet dit op eigen kosten en u kunt vooraf afspreken met de tegenpartij dat dit op kosten van ongelijk gaat. Dat wil zeggen dat als u in het gelijk wordt gesteld, u de kosten kunt verhalen op de tegenpartij.  Ook kunt u een reconstructie  voorstellen op de plek waar het ongeval gebeurde.


U kunt de notitie van de motor-politieagent meesturen en de link van het Youtube filmpje. U geeft niet aan of iemand het ongeval heeft zien gebeuren, maar als dat zo is dan kunt u deze persoon als getuige doorgeven.  Geef ook de naam door als iemand kan verklaren dat uw motor  vlak vóór het ongeval geen schade had. Bent u verzekerd voor rechtsbijstand? Schakel dan deze verzekering in.