Inrijden verboden zone Italië

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 26 september 2019

Via NIB ontving ik een vordering van ruim 400 euro ivm inrijden verboden zone op 8 januari 2017. (datum doorgeven gegevens autoverhuurder, overtreding was in september 2016). In 2017 aangetekende brief ontvangen en getekend voor ontvangst. Ik heb alle bewijsstukken van NIB ontvangen. Ik heb de model bezwaarbrief gestuurd, met de vermelding van onze invalidenparkeerkaart. Volgens NIB hadden we dit kenbaar moeten maken aan de autoriteiten". Ik heb destijds geen bezwaar gemaakt omdat ik dacht dat het autoverhuurbedrijf de kosten al had voldaan via mijn creditcardincasso. Dit bleek achteraf de fee voor het doorgeven van mijn gegevens te zijn.
Ik heb nu de oorspronkelijke boete en invorderingskosten van circa 104,- betaald. Ik begrijp dat ik naast de boete ook de verhogingen en extra kosten voor te late betaling aan de Italiaanse autoriteiten moet betalen. Ik heb NIB nu om een heldere specificatie gevraagd. Er resteert nog 302 euro. Denkt u dat ze hiervoor het incassotraject doorzetten en betaling kunnen afdwingen of zal ik gewoon niets meer betalen. Dat ik het risico loop dat ik ooit in Italië nog moet betalen als ik wordt aangehouden, accepteer ik.

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft via het NIB een boete uit Italië ontvangen wegens het inrijden in een verkeersluwe zone. U heeft de boete inclusief de invorderingskosten (in totaal circa € 104) voldaan. De aanvullende incassokosten van het NIB (€ 302) wilt u echter niet betalen. U wilt weten of het NIB de betaling van deze incassokosten kan afdwingen.

Italiaanse boete
De Italiaanse autoriteiten mogen een (Nederlands) incassobureau, zoals het NIB, inschakelen om een openstaande verkeersboete (inclusief kosten die in het proces-verbaal staan, zoals gerechtelijke kosten Italië en translatiekosten) te innen. Echter, het incassobureau is niet bevoegd een betaling hiervan  af te dwingen, ook niet in een procedure voor de rechter. Alleen het CJIB is bevoegd een boete uit een ander land van de Europese Unie (Italië) te innen. Betaling aan het NIB of een ander incassobureau is vrijwillig.

Incassokosten NIB
Naast de boete (inclusief Italiaanse kosten) mag het incassobureau (NIB) geen (aanvullende) kosten in rekening brengen. Het NIB mag het bedrag van € 302 dus niet in rekening brengen en kan deze bovendien niet afdwingen.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.