Hoeveel geduld moet ik hebben?

Vraag gesteld door J. Tart op 15 september 2019

Auto tweedehands gekocht bij dealer 14.000 euro. Na 1 week waterlekkage en lege accu door lekstroom. Garage nu 4 weken bezig en nog niet opgelost.

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht voor 14.000 euro. Na een week was er een lekkage. Het is na vier weken nog niet opgelost. Ik neem aan dat u graag wilt weten wat uw rechten zijn.

Garantie 
Als u een nieuwe auto koopt, dan heeft u daarbij vaak garantie. Afhankelijk van de voorwaarden van uw garantie zouden deze kosten onder de garantie kunnen vallen. 

Heeft u bij de koop geen garantie afgesproken, dan kunt u een beroep doen op de wet. U mag als consument redelijke verwachtingen hebben van wat u koopt. Hierbij wordt wel gekeken naar onder meer bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en het gebrek zelf.

Gebrek 
Het gebrek moet bij aankoop al aanwezig zijn geweest. Ontdekt u het gebrek binnen 6 maanden na aankoop, zoals in uw geval, dan wordt aangenomen dat dit het geval is. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek bijvoorbeeld door uw eigen gebruik zou kunnen zijn ontstaan.

U kunt de verkoper aanspreken omdat u niet zo snel na aankoop al deze reparatiekosten hoeft te verwachten. De verkoper zal het gebrek op zijn kosten moeten repareren.

Duur van de reparatie 
U geeft aan dat het gebrek na vier weken nog niet is hersteld. De verkoper moet de reparatie binnen een redelijke termijn uitvoeren. Is het gebrek bijvoorbeeld lastig vast te stellen, of zijn onderdelen niet leverbaar, dan kan herstel natuurlijk langer duren. De verkoper moet u daar wel duidelijkheid over geven. Ik raad u aan om de verkoper schriftelijk een redelijke termijn te geven waarin het gebrek moet zijn verholpen. U stuurt dan een ingebrekestelling. Een voorbeeld hiervan vindt u op de hieronder aangegeven pagina met het stappenplan onze website. Gezien de vier weken zou een termijn van een week wel redelijk kunnen ijn. Lukt dat binnen deze termijn niet, dan kunt u rechtsmaatregelen treffen. De auto moet namelijk wel in staat zijn om te worden gebruikt. Is dat niet het geval, dan kan de koop ongedaan worden gemaakt.

Voor uw rechten en de wijze waarop u de verkoper kunt aanspreken verwijs ik u naar het stappenplan klachten na aankoop op onze website.