Hoe kan ik mijn boete uit Italië betalen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 04 oktober 2019

In 2017 was ik op vakantie in Italië. In 2018 heb ik twee boetes gekregen van 238,27 euro voor het rijden in een milieu zone, ik was toen in bezwaar gegaan en heb deze week antwoord gekregen. Mijn bezwaar is afgewezen en de boetes zijn verhoogd naar 400,27 euro. Nu is mijn vraag kan ik het oude bedrag betalen (dus zonder de verhoging)? En kan ik het bedrag in termijnen betalen? Ook kwam de brief op 2 oktober 2019 en was aangetekend op 4 juni 2019. Er stond in de brief dat ik binnen 60 dagen moest betalen maar dit is natuurlijk niet mogelijk.

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U bent in bezwaar gegaan tegen twee bekeuringen uit Italië. Uw bezwaar is afgewezen en u vraagt of u nog het oude bedrag kunt betalen. Ook vraagt u of betalen in termijnen mogelijk is.

Helaas, u moet het nieuwe boetebedrag betalen. Wanneer u in bezwaar gaat en dit wordt afgewezen, legt de rechter of prefect de boete op. Dit bedrag is ongeveer het dubbele van het oorspronkelijke boetebedrag. U kunt nog in beroep gaan tegen de beslissing, maar u moet er dan rekening meehouden dat de boete nog hoger wordt, als uw beroep wordt afgewezen.

Of betaling in termijnen voor u mogelijk is, weet ik niet. U zou dit kunnen navragen in Italië. Een adres en contactgegevens zullen op de brief staan die u nu ontvangen heeft.

De termijn van 60 dagen gaat in op het moment dat u de brief hebt ontvangen. Wanneer u niet betaald, kan de de inning van de boete aan Nederland, het CJIB, worden overgedragen. In dat geval ontvangt u een brief van het CJIB. Of Italië van deze mogelijkheid gebruik zal maken, is mij niet bekend.