Gebruik rijbewijs in Amerika met aantekeningen in vakje 12

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 03 oktober 2019

Ik heb met het RDW en het CBR mailcontact opgenomen, maar helaas kunnen zij mij niet verder helpen.

Mijn vraag is als volgt: Ik beschik over een Nederlands rijbewijs met aantekeningen in vakje 12. In dit vakje staan de codes: 10, 35, 40. Dit komt erop neer dat ik in Nederland alleen rijbevoegd ben in een auto met stuurbekrachtiging, een automatische schakeling en de mogelijkheid alle elementen rondom het stuur te kunnen bedienen. In de praktijk is dit laatste onnodig bij bijvoorbeeld een automatische ruitenwisser.

Nu wil ik graag naar Amerika op vakantie en gebruik kunnen maken van mijn rijbewijs. Kan ik in Amerika (California) voor onbeperkte tijd gebruik maken van dit rijbewijs? En kan ik hiermee een auto huren? Of moet ik nog iets extra hiervoor aanvragen/indienen?

Mijn dank is zeer groot voor elke vorm van informatie die u mij hierover kan verschaffen.

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een Nederlands rijbewijs met aantekeningen in vakje 12. Uw vraag is of u op vakantie in Amerika met uw rijbewijs een auto kunt huren. Het rijbewijs heeft dezelfde werking in Amerika als in Nederland, rekening houdend met de aantekeningen. Omdat bij de autoverhuurbedrijven vaak gevraagd wordt naar het internationale rijbewijs (IRB) is het aan te bevelen om het IRB mee te nemen.
Op het IRB zullen dezelfde codes worden aangebracht.

Meer informatie over reisdocumenten voor Amerika vindt u op onze website.