Boete Italië apr 2018

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 oktober 2019

Recent (13 sept 2019) hebben we een boete ontvangen. Het gaat om eem overtreding op Sardinie in begin apr 2018. Wij waren inderdaad op dat moment op Sardinie en hebben in een huurauto het eiland rondgereden. Echter hebben we geen idee of wij op het genoemde moment daar aanwezig zijn geweest.

In de brief die we in sept 2019 hebben ontvangen , wordt gerefereerd aan een eerdere brief die we zouden hebben ontvangen in juli 2019 (welke we niet hebben gehad). Er wordt ons gevraagd een boeten van €141,- te betalen vanwege het rijden in een verkeersluwe zone. Nou vind ik het zeer bijzonder dat er zo lang na het moment van (kennelijk) overtreden zo'n hoge boete wordt uitgegeven en ik twijfel of dat zo maar mag en ik dus de boete moet betalen?

Hopelijk kunnen jullie me in deze adviseren. Alvast dank!

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen vanuit Sardinië. U vraagt of u deze boete moet betalen.

Een boete kan vanuit Italië tot 360 dagen na dat de identiteit van de bestuurder is vastgesteld worden opgestuurd. In het geval van een huurauto duurt het vaststellen van de gegevens van de bestuurder altijd langer, aangezien deze gegevens eerst door het verhuurbedrijf moeten worden doorgegeven. Kennelijk is er in juli al een bericht verstuurd. U heeft dit echter niet gekregen.

U zou kunnen vragen om het bewijs van het (aangetekend) versturen van de eerdere brief. Kan dit bewijs worden geleverd, dan is de boete naar alle waarschijnlijkheid op tijd verstuurd. Bezwaar maken heeft alleen zin als u kunt aantonen dat u de betreffende overtreding niet heeft begaan. Kunt u dat niet, dan is bezwaar maken niet aan te raden. Wordt uw bezwaar afgewezen, dan kan er in Italië namelijk een verdubbeling van de boete volgen.

Kan het bewijs van aangetekend verzenden van de eerste brief niet worden geleverd, dan kunt u zich waarschijnlijk beroepen op het feit dat de termijn van toesturen van de boete is overschreden.

Voor meer informatie over boetes uit Italië verwijs graag naar onze website.