Autohuur

Vraag gesteld door P.L. Stroink op 16 september 2019

In Montpellier huurde ik een auto voor 3 weken bij Europcar. Ik kreeg een auto met Spaanse nummerplaten. Auto's zijn in Spanje veel goedkoper te huren dan in Frankrijk. Kan dat zomaar? Of kan ik geld terugvragen?

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft in Frankrijk een auto gehuurd bij Europcar. U kreeg een auto mee met Spaanse nummerplaten. U vraagt of dat zomaar kan en of u geen geld kunt terugvragen omdat in Spanje auto huren veel goedkoper is.

Hoewel de regeling op papier ingewikkeld is, werkt dat in de praktijk eenvoudig. U mag als Nederlands ingezetene, in uw woonland (Nederland) niet met een (eigen, lease of gehuurde) auto met een buitenlands kenteken rijden (behalve met een speciale ontheffing die meestal maar twee weken geldig is). Reden is grotendeels de belasting op auto’s, maar ook de verzekering, de WA-verzekering behoort te voldoen aan het Europese minimum. Anders zouden veel mensen de auto goedkoop in bijvoorbeeld Luxemburg of Andorra kopen, leasen of huren, en in Nederland rondrijden zonder dat er dan in Nederland ook maar één cent belasting betaald wordt. En dat wil elk land voorkomen.
 
(Buitenlands) kenteken huurauto
Nu het geval dat u als Nederlandse in het buitenland (in dit geval Frankrijk) een auto huurt. In dat geval mag u met Spaanse, Belgische, maar ook bijv. met Kroatische of Deense platen op uw huurauto rondrijden: de auto staat in het land van het kenteken geregistreerd, daar wordt motorrijtuigenbelasting betaald. Dat geldt voor inwoners van EU landen, maar ook voor bijvoorbeeld Amerikanen: vaak zie je daarom op luchthavens auto’s kentekens uit vele verschillende landen, vooral bij internationale verhuurbedrijven.

Restitutie huurprijs?
Ten aanzien van de huurprijzen in Spanje en Frankrijk: u betaalt de prijs van het verhuurstation in het land waar u huurt, welk kenteken er ook op de auto zit. En dat verschilt zelfs per verhuurstation: luchthavens zijn meestal duurder, maar met meer keuze en service dan stadskantoren (van dezelfde firma). Dat huurprijzen per land verschillen, dat kan, zowel in positieve als negatieve zin, en wordt mede veroorzaakt door de belastingdruk, wegenbelasting, kosten verzekeringen en dergelijke.

In antwoord op uw vraag: ja, het kan voorkomen dat de huurauto een kentekenplaat heeft van een ander land dan het land waar u de auto heeft gehuurd. Ik zie geen mogelijkheden om een deel van uw huursom terug te vragen.

Meer informatie over auto huren in het buitenland vindt u op onze website.