Waterpomp lekt binnen 6 maanden, geen garantie wel aankoopkeuring

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 05 augustus 2019

De waterpomp van onze Peugeot 206 cc 2.0 uit 2003 is lek, dit is geconstateerd binnen 6 maanden na aanschaf van de auto. Tijdens de aankoop is er een aankoopkeuring geweest in opdracht van de koper, hierbij zijn geen bijzonderheden geconstateerd aan de waterpomp of het koelcircuit.

Bij de garage is door ons aangegeven dat dit binnen 6 maanden is ontstaan, en dat in alle redelijkheid verwacht mag worden dat een auto, in dit geval waterpomp, niet lek raakt binnen deze 6 maanden. Daarbij aangegeven dat het raar is dat het risico bij de aankopende partij ligt.

De garage geeft hierop aan dat ten tijde van de aankoop dit defect niet aanwezig was en ze niks kunnen doen aan deze lekkage, met andere woorden: pech!

Mag ik, ondanks de aankoopkeuring, er vanuit gaan dat dit product non-conform is en niet de eigenschappen bezit die ik logischerwijs zou mogen verwachten? En dat de garage verplicht is deze te herstellen op eigen kosten( of forse coulance)?

Bedankt voor de hulp!

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De waterpomp van uw Peugeot 206, bouwjaar 2003 is lek. Dit is ontstaan binnen 6 maanden na de aanschaf.  De garage geeft aan dat het defect niet aanwezig was ten tijde van de koop en doet er niets aan.  Uw vraag is of u zich kunt beroepen op non-conformiteit.

Non-conformiteit en ‘wettelijke garantie’.
Volgens de wet heeft u recht op een deugdelijke auto, wat betekent dat de auto geschikt is voor normaal gebruik.  Dit noemt men de wettelijke garantie.  Wat men mag verwachten is onder andere afhankelijk van : de leeftijd,  de prijs, de kilometerstand, informatie van de verkoper en waar het is gekocht.
 In het algemeen geldt: hoe ouder en goedkoper een auto is, hoe minder je ervan mag verwachten.
 Uw Peugeot is uit 2003, dus 16 jaar oud.  Een waterpomp is aan slijtage onderhevig en dat deze kapot gaat is dan ook niet ongebruikelijk. Bij deze leeftijd kunt u verwachten dat er onderdelen kapot gaan, ook binnen 6 maanden na de aanschaf. Tijdens de aankoopkeuring is niet geconstateerd dat de waterpomp lekte.  Het beroep op non-conformiteit zal dus lastig worden.