Nieuwe ocassion, na een week een defect

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 augustus 2019

Op 15 aug 2019, ben ik de nieuwe eigenaar geworden van een Skoda Octavia, 3-TPL-57, Km stand 140000.  De auto is gekocht zonder garantie, deze is afgekocht voor 795,- euro.
Tijdens de verkoop zei de verkoper dat er pas bij 210000 km een nieuwe distributieriem om heen moest.
Op 22 aug 2019 gaat tijdens het rijden de waterpomp stuk, gevolg afgesleept door ANWB.
Tijdens het afslepen bleek de nieuwe auto niet te zijn voorzien van een correct sleepoog.
Advies ANWB nieuwe distributie set + nieuwe waterpomp.
Op 23 aug, telefonisch contact gehad met verkoper, het gehele verhaal verteld.
Verkoper wilde kijken hoe dit kon worden opgelost. Na enige tijd belde de verkoper weer en zei dat de waterpomp zonder vervanging van een nieuwe distributieriem kon worden gedaan door hem voor 275,- euro.
Ik gaf aan dat ik toch een nieuwe distributieriem erbij wilde hebben. De verkoper verklaarde dat de kosten dan op 531,- euro kwamen, nieuwe riem en waterpomp. Ik moest dan wel zelf zorgen dat de auto in Zwolle kwam.
Ik zei dat ik niet gesleept wilde worden van Drachten naar Zwolle. De verkoper zei dat hij wel een sleepregeling kon regelen voor 75,- euro excl BTW. Hierna is het gesprek beeindigd.
Ik heb vervolgens geinformeerd bij een garage in Drachten. In Drachten vond ik een garage die een nieuwe distributieriem + waterpomp kon monteren voor 515,86-  euro , waarbij de auto kon worden opgehaald voor 35,- euro en een leenauto voor 29,- euro per dag.
Totaal 579,86- euro
Hierna heb ik de verkoper gebeld en hem medegedeeld dat ik op het voorstel van de garage uit Drachten in ga. Dit ook omdat ik de auto nodig ben voor mijn werk etc.
Ik vroeg vervolgens hoe we het met de kosten gingen doen. Daarop zei de verkoper dat het akkoord was maar dat hij zich niet genoodzaakt voelde iets te betekenen in de rekening aangezien hij een goed voorstel had gedaan.

Overige info:
Skoda Octavia bouwjaar 2013
Advertentie aankoopprijs 9295,- euro
Daadwerkelijk betaalde prijs  7295,- euro
(oude auto ingeruild)

Ik heb inmiddels op deze site gelezen over Non-conformiteit en het feit dat de verkoper 2 a 3 mogelijkheden moet hebben gehad om het gebrek te herstellen. Dit laatste heeft de verkoper dus niet gehad , aangezien ik de auto nodig ben en de auto elders heb gebracht.

Kan ik juridisch gezien de kosten van de reparatie op de verkoper nog verhalen?

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Op 15 augustus 2019 heeft u bij een autobedrijf in Zwolle een gebruikte Skoda Octavia 1.6 (09-2013/ 140.000 km) aangeschaft. De auto is geleverd zonder garantie. Een week na levering is de auto afgesleept, vanwege een defecte waterpomp. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.
                                         
Non-conformiteit (art 7:17 BW)
Aan de vraag of er hier sprake is van non-conformiteit kom ik niet toe, nu ik uit uw vraag opmaak, dat u de distributieset al door een ander autobedrijf heeft laten vervangen, zonder voorafgaand de verkoper (schriftelijk) in gebreke te stellen, wat zeker vereist is.
 
Conclusie
Nu u de reparatie elders heeft laten uitvoeren, zonder voorafgaand de verkoper in de gelegenheid te stellen om het gebrek te herstellen, maakt dat u uw rechten verspeeld heeft.
 
Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.