Nieuwe distributieriem kapot

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 09 augustus 2019

Halverwege juni is bij mijn auto de brandstofpomp kapot gegaan. De garage heeft dit gerepareerd en ook gelijk een nieuwe distributieriem geplaatst. Binnen een week na de reparatie gaat deze distributieriem van 'tijd' af. De garage bekijkt dit en concludeerde dat er een veer van een van de kleppen is afgebroken, hij heeft alles weer gerepareed. Een best wel prijzige reparatie.
Afgelopen week rijd ik op de snelweg (110km/uur) ik hoor een vreemd geluid in de moter en parkeer de auto gelijk langs de weg. Conclusie de nieuwe distributieriem is kapot. De auto (een vw t4 california) is weer bij  dezelfde garage. Is dit een geval garantie? Ik heb geen verstand van motoren en de garagehouder kan mij in principe van alles wijs maken. Is er ook een mogelijkheid dat een onafhankelijke monteur een 'seconde opinion' doet, of zal de garage daar niet mee akkoord gaan?

 

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Half juni heeft u de auto naar de garage gebracht met een kapotte brandstofpomp.  Tijdens de reparatie is ook de distributieriem vernieuwd.  Na een week  was de distributieriem van  ‘tijd’ af, en de garage concludeerde dat er een veer van één van de kleppen gebroken was. De auto is weer gerepareerd.  Afgelopen week bleek de distributieriem weer kapot te zijn.  U vraagt zich af of dit een een geval van garantie is.  

Nu uw VW T4 voor de 3e keer naar de garage moet met klachten en nu de  tot 2 keer toe vervangen distributieriem opnieuw kapot is, kunt u zich beroepen op garantie bij de garage waar de auto is gerepareerd.  Dat de distributieriem opnieuw kapot is hoeft u natuurlijk niet te verwachten. Het lijkt erop dat de garage òf een fout heeft gemaakt met de montage òf dat de oorzaak van het probleem  niet is weggenomen bij de eerdere reparaties.  
Als u de auto bij een niet- dealer heeft laten repareren dan zou u voor kunnen stellen dat de garage overleg pleegt met een dealer.
Heeft u uw auto laten repareren bij een Bovag garage dan heeft u recht op 6 maanden reparatiegarantie. 

Meer informatie over het stappenplan onderhoud en reparatie vindt u op onze website.